Tržaška

Boj za narodne pravice in demokracijo

Boj za narodne pravice in demokracijo

Piše Urška Petaros: Izšel je zbornik

Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček, Knjižnica Dušana Černeta in Krožek Anton Gregorčič – študijski center za družbenopolitična vprašanja so na tiskovni konferenci predstavili zbornik z naslovom Boj za narodne pravice in demokracijo, povojno obnavljanje političnega življenja Slovencev v sedanjih mejah Italije. Zbornik je nastal v sklopu projekta Zastavimo skupne moči za skupne cilje, katerega nosilec je Krožek Anton Gregorčič.
Na predstavitvi, ki je potekala v Sinji dvorani v palači deželnega sveta Furlanije Julijske krajine, je prisotne pozdravil deželni svetnik Igor Gabrovec. Na tiskovni konferenci je bil prisoten tudi podpredsednik deželnega sveta Francesco Russo.
V imenu Krožka Virgil Šček je pozdravil Peter Močnik, ki je izrazil zadovoljstvo s tem, da se ni prekinila tradicija priročnikov, in upanje, da bo tudi ta priročnik, kot že nekateri drugi pred njim, postal mejnik (Krožek Virgil Šček namreč že od devetdesetih let prejšnjega stoletja objavlja priročnike o zgodovini Slovencev v Italiji, to je jubilejna 50. publikacija).
Zbornik je predstavil njegov urednik Ivo Jevnikar. Povedal je, da je gradivo nastalo že leta 2007, za seminar z naslovom Ob 60-letnici obnovitve samostojnega slovenskega političnega nastopanja v sedanjih mejah Republike Italije. Seminar je takrat potekal v nekoliko turobnem vzdušju, saj je ravno tisti dan umrl eden izmed nosilcev samostojnega političnega nastopanja Slovencev v Italiji in takrat deželni svetnik Slovenske skupnosti Mirko Špacapan. Zdaj se je pojavila priložnost, da referate zberejo in jih objavijo v knjižni obliki v sklopu projekta Zastavimo skupne moči za skupne cilje, ki se želi spomniti tudi osebnosti Mirka Špacapana. Od prvotnih osmih referatov v knjigi ne najdemo le takratnega prispevka Gorazda Bajca. Uvodna referata Nevenke Trohe in Raoula Pupa (ki je v italijanščini) so objavili, kot sta ju avtorja predstavila že leta 2007, ostale referate, ki govorijo o specifičnih področjih, pa so avtorji nekoliko posodobili. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

24.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!