Bogato praznovanje ob sodelovanju župnije, občine in vseh domačih društev

Piše: APE

Nabrežina / Ob prazniku vaškega zavetnika

Tudi letos bo v Nabrežini zaživel tradicionalni praznik vaškega in občinskega zavetnika sv. Roka pod geslom “In zdej n’s varje svj’ti Rok”. Bogat kulturni program letošnje izvedbe praznika so predstavili na tiskovni konferenci v četrtek, 28. julija 2022, v sejni dvorani  Občine Devin Nabrežina.

O raznolikem programu, ki se bo zvrstil od torka, 16. avgusta, do nedelje, 21. avgusta, je najprej spregovoril devinsko-nabrežinski župan Igor Gabrovec. Vaški praznik bo potekal v organizaciji športnega društva Sokol v sodelovanju z Jusom Nabrežina, SKD Igo Gruden, Župnijo sv. Roka, Združenjem staršev OŠ Virgila Ščeka ter pod pokroviteljstvom in podporo Občine Devin Nabrežina in ZKB Ts-Go. Župan Gabrovec se je zahvalil vaškim društvom ter vsem ostalim organizatorjem, ki so pripomogli k uveljavitvi tradicionalnega praznika. Letošnje praznovanje bo uvedel predhodni dogodek, in sicer koncert, ki bo v torek, 9. avgusta, na turistični kmetiji Mezzaluna v Mavhinjah. Večer spada v sklop dogodkov Mesto vina 2022, za katere je glavni pobudnik svetnik Massimo Romita.

Letošnji program je pester in bogat in ne zanemarja nobene komponente nabrežinske skupnosti, je povedala odbornica za kulturo Marjanka Ban. Pomembno je, da občinska uprava podpre delo in sodeluje pri tem, predvsem pa vlaga v prizadevanja raznih vaških organizaciji in v zagnanost, ki jo imajo mladi.

Program je podrobneje predstavil predsednik društva AŠD Sokol Pavel Vidoni, ki je prisotnim najprej prebral pismo in pozdrav senatorke Tatjane Rojc. Zatem pa je predstavil nov prapor, ki ga bodo slovesno razvili ob odprtju praznika, v torek, 16. avgusta 2022. Ustvarila ga je umetnica in kulturna delavka Nadja Doljak, grafično pa ga je izpilil mlad umetnik Jurij Devetak. Prapor sestavljata dve črki, in sicer S in R (sveti Rok). Črki temeljita na dveh krogih, kar predstavlja harmonijo, povezovanje in tudi neskončnost oz. upanje, da se bo ta praznik nadaljeval. V sredini so prikazani zvonik sv. Roka in nabrežinski mostovi. Prevladujeta siva barva, ki predstavlja nabrežinski kamen, ter modra kot barva morja. Po odprtju bo ob 18. uri sv. maša, pri kateri bo prisoten tudi goriški nadškof Carlo Redaelli. Sledilo bo odprtje treh različnih razstav. V Kulturnem domu Igo Gruden bo na ogled razstava Kamnoseška dediščina v delu Iveka Pertota, v Kavarni Gruden bo na ogled slikarska razstava Herbarij Barbare Boneta, v župnijski dvorani pa bo na ogled razstava Nežni čar vezenin društva Zlata nitka iz Boršta. Ob 20. uri bo v Kulturnem domu Igo Gruden nastopala glasbena skupina Anakrousis. V sredo, 17. avgusta, bodo ob 21.15 na trgu sv. Roka v sklopu pobude Cine Nabrežina, Festivala Karsiart ter Energije prostorov predvajali film Orkester režiserja Matevža Luzarja (Slovenija 2012) ob 125-letnici Godbe Nabrežina. V četrtek, 18. avgusta, bo na župnijskem vrtu potekal literarni večer z naslovom Na brežini besede, na katerem bodo sodelovali pesniki Alja Furlan, Petra Korsič, Borja Bolčina, Antje Gruden in Matej Gruden. Naslednji dan bo ob 18.30 prav tam predstavitev otroške knjige Kam je izginila zelena? avtorice Lare Spinazzola. Domačinka se v svojem delu dotakne ekološke teme, ki je danes še posebno aktualna. Sledila bo delavnica za otroke. Ob 20.30 bo na odprtem igrišču Sokola večer, namenjen mladim z naslovom Mladi ob sv. Roku. Vaški praznik se bo v soboto, 20. avgusta, začel že v jutranjih urah, saj bo ob 9. uri na zunanjem igrišču Sokola štartal turnir v odbojki na mivki. V večernih urah pa bodo publiko zabavali člani ansambla Čuki. Zadnji dan praznovanj bo v nedeljo, 21. avgusta. Zjutraj bo ob 9.30 slovesna sv. maša s procesijo. Ob 19.30 bo na zunanjem igrišču Sokola nastop Godbenega društva Nabrežina, nato pa ob 20.30 predstava Festival smeha – 2.del. Na Sokolovem igrišču bo od 19. do 21. avgusta deloval kiosk s pijačo in jedačo. Od 20. do 21. avgusta pa bodo v organizaciji Kmečke zveze sodelovali tudi domači vinogradniki in pridelovalci. Toplo vabljeni!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme