Bogata sezona Gledališkega vrtiljaka

Piše: Urška Petaros

V brk koronavirusu

nedeljo, 18. oktobra 2020, se bo ponovno začel vrteti Gledališki vrtiljak. Letošnja sezona je že 23. po vrsti, zaradi koronavirusne epidemije pa bo nekaj posebnega. Radijski oder in Slovenska prosveta, ki že vsa ta leta organizirata abonma otroških predstav, sta se odločila, da kljub težavam, ki jih povzroča epidemija, abonma izpeljejo tudi letos. “Zdelo se nam je škoda, da bi izgubili letošnjo sezono, ker bi tako izgubili kontinuiteto. Poleg tega se nam zdi absolutno potrebno, da se otroci tudi v teh časih vživijo v pravljice in uživajo ob njih,” je dejala Lučka Susič med predstavljanjem letošnje sezone Gledališkega vrtiljaka. Novo sezono so predstavili predsednik Slovenske prosvete Marij Maver, predstavnica Radijskega odra Lučka Susič in izdelovalec plakatov Matej Susič.

Matej Susič je predstavil plakat, ki letos vabi otroke na ogled predstav. Zgledoval se je po dogodkih, ki zaznamujejo letošnje leto. Tako plakat krasijo otroci, oblečeni v razne pravljične junake, ki se igrajo med sabo, seveda pa vsi nosijo zaščitne maske. Otroci se na plakatu igrajo zunaj, kar ima dvojni pomen: predstavlja pozornost do okolja, za katero skrbijo predvsem mladi, in upanje, da se bodo lahko otroci v teh čudnih časih še naprej igrali zunaj.

Letošnji abonma vsebuje šest predstav, ena od njih je domača produkcija Slovenskega odra in Radijskega odra. Letos ne bo lutkovnih predstav, pač pa bodo vse igrane. Vse gledališke skupine, ki prihajajo v goste, so že kdaj nastopile na odru Marijinega doma pri Sv. Ivanu, kjer domuje Gledališki vrtiljak. Sezona se bo začela že to nedeljo, 18. oktobra, ko v goste prihaja gledališče Unikat z uspešnico Od kod si, kruhek. 15. novembra bo na sporedu predstava Palčica Gledališča Kukuc, 6. decembra pa Čarobni prazniki zavoda Enostavno prijatelji. 19. januarja bo na oder stopila domača skupin Slovenskega odra in Radijskega odra s predstavo Pika Nogavička. Ta je bila na programu že v lanski sezoni, vendar je epidemija koronavirusa preprečila njeno premiero. Abonma se bo nadaljeval 21. februarja z Botro Pehtro Gledališča iz desnega žepka, zadnja predstava, Kekec in Bedanec Družinskega gledališča Kolenc, pa bo na sporedu 14. marca.

Epidemija koronavirusa narekuje ukrepe, zaradi katerih so morali letošnjo sezono Gledališkega vrtiljaka nekoliko prilagoditi in ji spremeniti format, ki je bil uspešen že več let. Letos bo tako vsakič samo ena ponovitev predstave, in sicer ob 16.30. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 so morali odpovedati tudi animacijo pred predstavo, za katero je vsa ta leta skrbel Študijski center Melanie Klein, otroci prav tako ne bodo mogli nositi risbic svojih najljubših pravljičnih junakov. Iz organizacijskih razlogov letos ne bo mogoče kupiti posameznih vstopnic za predstavo, pač pa so na voljo samo abonmaji za vseh šest predstav. Te je mogoče rezervirati na telefonski številki Slovenske prosvete 040 370846 (med 9. in 15. uro). Organizatorji bodo pripravili sedežni red, ki bo za vse predstave enak, da zagotovijo razdaljo med gledalci. Ker je letos število mest omejeno, ima lahko vsak otrok samo enega spremljevalca, če pa je otrok več, sta lahko spremljevalca največ dva.

Gledališki vrtiljak, kot že rečeno, organizirata Radijski oder in Slovenska prosveta s podporo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Dežele Furlanije Julijske krajine in Zadružne kraške banke Trst Gorica.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme