Bogata noč ustvarjalnih klasikov

Piše: Mojca Petaros Fotografije: damj@n

Duhoviti dramski prizori, zanimivi gostje in prisrčno druženje

petek, 19. aprila 2024, je vsedržavna Noč klasičnega liceja, ki letos praznuje že deseto obletnico svojega obstoja, ponovno stekla tudi na tržaškem liceju Franceta Prešerna. Koordinacijo programa je letos prevzela profesorica slovenščine, latinščine in grščine Mateja Počkaj.

Program je bil tudi letos bogat in pester. Na vhodu je vsaka obiskovalka prejela v dar lepo ročno izdelano vrtnico – simbol boja proti nasilju nad ženskami –, ki jo je krasil tudi čokoladni bombon. Številne obiskovalce so napotili v aulo magno v četrtem nadstropju, ki je bila kmalu polna do zadnjega sedeža, zato so organizatorji poskrbeli tudi za možnost spremljanja dogajanja prek predvajanja v živo v učilnici v tretjem nadstropju. Noč se je uradno začela ob 18. uri z ogledom videoposnetka, uvodnih pozdravov in razglasitve zmagovalcev natečajev, ki jih je razpisal organizacijski odbor dogodka. Vsedržavna pobuda namreč predvideva nekaj točk, ki se na vseh sodelujočih licejih odvijejo sočasno; glede kulturnega sporeda, ki sledi, pa ima vsaka šola proste roke. Na liceju Prešeren so si tudi tokrat zamislili nekaj duhovitih dramskih prizorov. Predstavile so se dijakinje 4. k. l., ki so pod mentorstvom profesorice Veronike Brecelj prikazale Simpozij sredi poletja, v katerem so po Platonovem zgledu preizpraševale različne oblike ljubezni. Sledila je krajša predstava v dveh dejanjih z naslovom Zmeda za kulisami. V besedilu, ki so ga napisali tretješolci, zmede res ni manjkalo, kot tudi ne humorja, ljubezenskih zapletov in referenc na različna književna dela. Predstava je zaživela v režiji profesorice Manice Maver, ki je poudarila, da gre večina zaslug za uspeh uprizoritve prav skupini marljivih dijakinj in dijakov. Med gledališkimi prizori so se vrstili številni glasbeni intermezzi.

Gostji večera sta bili letos dve nekdanji dijakinji, ki sta trenutno zaposleni na slovenskem oddelku deželnega sedeža RAI: programistka Lucija Tavčar in novinarka Valentina Oblak. Organizatorji vsedržavne Noči klasičnega liceja so namreč kot letošnjo skupno temo za vse sodelujoče liceje izbrali dva poudarka: boj proti nasilju nad ženskami in obeležitev sedemdesetletnice italijanske radiotelevizijske mreže. Z gostjama so se pogovarjale tri dijakinje, ki imajo s televizijskimi intervjuji že veliko izkušenj, saj sodelujejo pri mladinski oddaji Vklop. Simpatični Lucija Tavčar in Valentina Oblak, ki jo je spremljala tudi enomesečna hčerka Atena, sta v intervjuju razkrili marsikatero zabavno anekdoto iz časa svojega šolanja, pa tudi iz delovnega okolja. Predstavili sta svoj poklic in dijakom razkrili pot, ki ju je vodila do njega, pri čemer jima je bila v pomoč tudi izobrazba klasičnega liceja.

Uradnemu kulturnemu sporedu je sledil bogat convivium oz. po naše zakuska, okrog 21.15 pa je bil na vrsti že drugi del dogodka: dijaki so s pomočjo profesorjev in zunanjih sodelavcev pripravili sedem raznolikih delavnic, med katerimi je lahko vsak izbral največ dve, saj so jih ponovili za dve izmeni. Na voljo sta bili že tradicionalni kuharska delavnica in spoznavanje grških plesov. Najbolj kreativni so se preizkusili pri izdelavi antičnega nakita, radovedneži so lahko odkrivali kitajske pismenke ali delovanje teleskopa. Zadnji dve delavnici pa sta bili namenjeni družabnim igram oz. priljubljenemu spletnemu kvizu Kahoot.

Sklepni del se je odvil v auli magni, kjer so po glasbenem intermezzu dijaki prebrali pesem po izboru državnega odbora: letos je bila to Luni Giacoma Leopardija.

Uspešna vsedržavna pobuda, pri kateri zadnji dve leti poleg italijanskih sodelujejo celo šole iz tujine, je ponovno dokazala, da je zanimanje za klasični licej še živo in da so raznoliki elementi klasičnega kurikuluma lahko privlačni. Zato je škoda, da Noč klasičnega liceja poteka v času, ko so vpisovanja na višje šole že zaključena.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme