Bogat program ob 50-letnici delovanja dragocenega inštituta

Piše:

SLORIDogodkov bo več in bodo izvedeni v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi

Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) letos praznuje 50-letnico delovanja in pripravlja bogat program pobud, ki ne bodo le priložnostne svečanosti, ampak pravzaprav konkretno delovanje in raziskovanje. Program sta na tiskovni konferenci prek platforme Zoom razgrnila predstavnika inštituta, predsednica Sara Brezigar in ravnatelj Devan Jagodic. SLORI od nekdaj spremlja, kaj se dogaja v slovenski narodni skupnosti v Italiji in družbi nasploh, prepoznava težnje in pojave ter na podlagi podatkov določa strategijo delovanja. Razmišljati dolgoročno in sprejemati odločitve na podlagi podatkov, torej, in te ponuditi predstavnikom skupnosti, ki na njihovi osnovi lahko rešujejo vprašanja Slovencev v Italiji. SLORI dela na terenu, celotnem območju Dežele FJK, pa tudi z matico, in prav z organizacijami in društvi, s katerimi sodeluje, si želi praznovati 50-letnico delovanja, je v uvodnih besedah povedala Sara Brezigar. Dogodkov bo več in bodo izvedeni v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. To bodo aplikativno naravnana srečanja raziskovalne narave, je še dodala in predala besedo ravnatelju Devanu Jagodicu, da je podrobneje predstavil program, ki ga finančno podpirata Dežela FJK ter Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Dogajanje se bo pričelo že ta četrtek (23. 5.) v večnamenski dvorani vaške skupnosti v Ukvah, kjer bodo v sodelovanju s Slovenskim kulturnim središčem Planika in Inštitutom Frana Ramovša pri ZRC SAZU predstavili raziskavo (in nato odprli razpravo) o rabi, znanju in učenju slovenščine v Kanalski dolini. Predstavitev izsledkov raziskave bo omogočila vpogled v aktualno sociolingvistično sliko skupnosti v Kanalski dolini, izpostavila pa bo tudi potrebne ukrepe za nadaljnji razvoj slovenščine v tem večjezikovnem kontekstu. 6., 7. in 8. junija bo v Kopru mednarodna konferenca Jeziki sožitja, jeziki konflikta. Konferenco organizirajo Znanstvenoraziskovalno središče Koper (ZRS Koper), Inštitut za narodnostna vprašanja iz Ljubljane (INV) in SLORI v sklopu programske skupine Razsežnosti slovenstva v novem tisočletju. Konferenca prinaša različne poglede na preteklo in sodobno vlogo jezika kot dejavnika sožitja ali konfliktov v evropskih ter predvsem slovenskih prostorih kulturnega stika. Od 8. do 12. julija bo zaživel Mladinski raziskovalni tabor, ki ga bo SLORI priredil v sodelovanju z Odsekom za zgodovino in etnografijo NŠK in Društvom mladih Slovencev v Italiji DM+. Zbrano gradivo bodo v naslednjih mesecih ustrezno uredili in analizirali. Sledila bo tehnična obdelava dokumentarca o sodobnih identitetah Slovencev in Slovenk v Italiji ter promocijske dejavnosti.

Po poletnem premoru bo septembra posvet v sodelovanju z Dijaškim domom v Gorici na temo Izbira drugostopenjske šole z italijanskim učnim jezikom: vzroki, izkušnje in pričevanja. Oktobra bo v Čedadu predstavitev raziskave o izobrazbenem, poklicnem in zaposlitvenem položaju nekdanjih učencev dvojezične srednje šole v Špetru. Osrednja svečanost ob 50-letnici pa bo v novembru in bo kratka, vendar svečana, predvsem pa vsebinsko usmerjena v prihodnost, je povedal Jagodic. To nameravajo prirediti v prenovljenih prostorih Narodnega doma pri Sv. Ivanu.

Bogat program dejavnosti in prireditev v sklopu proslavljanja 50-letnice inštituta se bo sklenil s simpozijem o položaju in izzivih slovenskega jezika v Italiji, ki bo potekal decembra v slovenski prestolnici. Na simpoziju bodo predstavljeni znanstveni prispevki ob izidu monografije Slovenščina v Italiji, ki jo ureja raziskovalka dr. Matejka Grgič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme