Bogat program Goriškega poletja

V novogoriški mestni občini že potekajo poletne prireditve, ki so jih letos združili pod skupni naslov Goriško poletje. V njem se bo do konca avgusta zvrstilo kar 145 dogodkov, ki jih novogoriška mestna občina organizira v sodelovanju s 60 soorganizatorji. Tudi letos so namreč k sodelovanju povabili institucije, društva in klube, ki so si želeli sodelovanja v letošnjem poletnem programu. Poletne dogajanje občina organizira ob znatni podpori družbe HIT, ki si želi mestu in okolju dodati svoj prispevek. Prireditve bodo tako v mestu kot na podeželju, saj poletno dogajanje razširjajo na območje celotne občine.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič poudarja: “Tokratno Goriško poletje je dokaz, da je Nova Gorica prestolnica kulture prav vsak dan. Goriško poletje združuje najboljše iz naše regije – različne glasbene zvrsti, različno lokalno sceno, prizorišča v mestu, v podeželskih krajih in intimnih zaselkih. Združuje zamejce, meščane, vaščane. Naši ljudje iz Solkana, Vipavske doline in Trnovsko-Banjške planote s svojo ustvarjalnostjo v domačih krajih tudi sami poskrbijo za pester, etnografsko obarvan kulturni program.”

V tem duhu se obeta barvita tradicionalno kulturno-etnološko prireditev Kovaški odmev v Lokovcu. Veselo bo tudi v Prvačini, kjer bodo v petek, 1. julija, obeležili 270-letnico Prvačke pleh muzike. V soboto, 2. julija, bo v Ozeljanu Praznik polente, na Lokvah bo potekala druga edicija festivala blues glasbe in lokalnega piva Beer and Blues, v Oseku pa obiskovalce čaka gledališka predstava z naslovom Krivica boli. V nedeljo bosta v Prvačini krajevni praznik in revija pihalnih orkestrov. Na gradu Kromberk bo v nedeljo zaživela plesno-gledališka predstava z naslovom Pasolini 100 ob 100. obletnici rojstva Piera Paola Pasolinija, velikana italijanskega filma, v organizaciji Zavoda MN Produkcija. To je le delček prireditev v tem tednu, pestro pa bo vse dni do konca poletja.

Med večjimi dogodki gre omeniti Festival SAXGO22 na Ploščadi Silvana Furlana v Novi Gorici. V sredo, 29. junija, bo v Novi Gorici na ploščadi med Goriško knjižnico Franceta Bevka in SNG Nova Gorica prva predstava iz niza XXV. Mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2022. Med festivalskimi prireditvami, ki bodo sledile v drugi polovici poletja, bodo Letni kino Silvana Furlana, ki bo potekal med 28. julijem in 5. avgustom, Mednarodni festival Glasbe sveta med 25. julijem in 1. avgustom ter KGŠ Poletna scena med 9. in 21. avgustom.

Informacije o dogajanju je mogoče spremljati na spletni strani Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina: https://dogodki.turizem-novagorica-vipabskadolina.si/  in na Facebook profilu fDogodkiNovaGoricaInVipavskaDolina.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme