Bogat in ploden dan za tržaško slovensko narodno skupnost

Piše:

Trst / Obisk ministrice dr. Helene Jaklitsch

V ponedeljek, 31. maja 2021, se je ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch mudila v Trstu. V jutranjih urah je na povabilo ravnateljice Loredane Guštin obiskala licej France Prešeren. Pri vhodu so jo poleg ravnateljice pričakali tudi vodja urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu Igor Giacomini, tehniški inšpektor Peter Černic, odgovorna za projekte na področju šolske avtonomije pri Deželnem šolskem uradu Elisabetta Kovic, višja pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik in konzul Peter Golob. Ministrica si je ogledala šolske prostore in vstopila v posamezne razrede ter pozdravila navdušene dijake. V veliki dvorani v četrtem nadstropju so ji dijaki pripravili glasbeni sprejem s slovensko in evropsko himno. Nato je ministrico uradno pozdravila ravnateljica, ki je na kratko predstavila šolo in potek šolskega leta, ki ga je zaznamovala pandemija. Po letu dni izrednih ukrepov in pogostega dela na daljavo so v preteklih mesecih ob spoštovanju vseh pravil postopoma zagnali šolsko dejavnost v živo. Ministrico je pozdravil tudi Igor Giacomini, ki se je zahvalil, da se matična domovina vedno bolj zavzema za šolstvo v Italiji in da na splošno začenjamo vsi dojemati, kako je šola bistvenega pomena za obstoj slovenske narodne skupnosti izven meja. Sledil je pozdrav učencev, ki so bili zelo počaščeni zaradi obiska ministrice prav zdaj, ko se bliža pomembna obletnica za vse nas Slovence, in sicer dan državnosti oz. letos 30-letnice osamosvojitve Slovenije. 

Dr. Helena Jaklitsch je poudarila, kako je tako majhen narod izkoristil pravo priložnost in postal samostojen. Ideja o neodvisnosti je stoletja zorela v Slovencih in končno smo lahko ponosni, da smo 25. junija 1991 doživeli tak zgodovinski trenutek. Zgodovina slovenskega človeka in naroda je nekaj izredno pomembnega, tudi Bill Clinton, ko je obiskal Slovenijo, je pohvalili naš narod in zgodovino, če to ni nekaj velikega in pomembnega, pravi ministrica, merimo našo zgodovino in pomembnost našega naroda preskromno. “To je praznik za vse, ki se čutimo Slovence, ki želimo pripadati slovenskemu narodu, ohranjati slovenski jezik, kulturo in celotno dediščino, ki jo nosi naš narod,” je poudarila ministrica, ki je dala mladim tudi napotnico oz. nasvet:  “Če želite ljubiti svoj narod, poznati in negovati slovensko besedo, poiščite stike z domovino, spoznajte ljudi, povezujte se z vrstniki v matični domovini, spoznajte vaše narodne rojake, obiskujte in odkrivajte vse, tudi bolj skrite, kotičke naše prelepe dežele.” 

Ministrica je nato prisedla k dijakom in v sproščenem pogovoru odgovarjala na vprašanja na temo zgodovine Kočevarjev, narodnosti, desetdnevne vojne, politike in vloge Slovenije v EU. 

Dr. Helena Jaklitsch je nato v poznih jutranjih urah obiskala redakcijo Primorskega dnevnika, kjer se je pogovorila s časnikarji in seznanila z delovanjem dnevnika. Potem se je napotila proti Velikemu trgu. Najprej se je srečala s senatorko Tatjano Rojc, s katero se je pogovarjala, kako je še najbolj pomembno krepiti dobre bilateralne odnose med državama. Govor je bil tudi o zagotovitvi pravilnega zapisovanja slovenskih imen in priimkov na dvojezičnih dokumentih (predvsem kar se tiče strešic), o prenosu lastništva Narodnega doma, a tudi o dialogu med ministrstvom za kmetijstvo v Italiji in Sloveniji glede promocije vin na čezmejnem območju. 

Na povabilo podpredsednika tržaškega občinskega sveta, svetnika SSk Igorja Švaba, in svetnice DS Valentine Repini je bila ministrica na uradnem obisku pri županu Občine Trst Robertu Dipiazzi in predsedniku občinskega sveta Francescu Panteci. Ministrica se je najprej zahvalila županu za njegovo osebno angažiranost pri vračanju Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti in za spravne besede,  izrečene septembra lani na Bazovici, da bazoviški junaki niso teroristi, kar je globoko odmevalo tudi v slovenski skupnosti. V ospredju pa je bila tudi vidna dvojezičnost v centru mesta, pri čemer je ministrica opozorila na dobro prakso, ki jo ima Slovenija, ko skrbi za pravice in vidno dvojezičnost italijanske manjšine v Sloveniji. Tudi če zakon v središču Trsta tega ne predvideva, občina lahko vseeno naredi marsikaj na tem področju in na ta način pokaže odprtost in dober zgled. Tudi župan je pozitivno ocenil srečanje in zagotovil, da se bodo dobri odnosi s Slovenci nadaljevali in še okrepili. Postopek vračanja Narodnega doma se nadaljuje, pravi župan, država bo univerzi dala nekdanjo vojaško bolnišnico, občina pa stavbo Gregoretti, kamor se bo preselila univerza za prevajalce. Takrat bo postopek končan in Narodni dom se bo lahko vrnil v roke slovenski narodni skupnosti. 

Ena izmed ključnih tem je bil tudi pomen slovenskih šol za slovensko narodno skupnost in število slovenskih oddelkov otroških jasli in vrtcev, ki so pod občinsko upravo, ter okrepitev dopolnilnega pouka v slovenskem jeziku. 

Ob koncu srečanja z županom se je ministrica zadržala še s slovenskimi občinskimi svetniki Igorjem Švabom, Valentino Repini, Sabino Morena ter predsednikoma rajonskih svetov Majo Tenze in Markom De Luiso. Slovenski predstavniki so ministrico seznanili še z drugimi vprašanji in izzivi slovenske narodne skupnosti v Italiji. 

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme