Bogat kulturni program in poslastice iz morja

Piše: APE

Ribiški dnevi v Križu za obujanje starih navad

Po dveh letih premora zaradi pandemije so v Križu pri Trstu ponovno zaživeli tradicionalni Ribiški dnevi v organizaciji Združenja za Križ in AŠD Mladina ter v sodelovanju z rajonskim svetom za Zahodni Kras in KD Ribiški muzej tržaškega primorja.

Edinstvena lokacija Ribiške hiše je na otvoritveni večer, ki je potekal v sredo, 13. julija 2022, privabila številne goste. Prisotne je najprej pozdravil predsednik društva Mladina Peter Sedmak. Ribiške dneve je predstavil kot enkraten dogodek, s katerim obujajo ribiško in morsko tradicijo. Prisotni so bili tudi predsednik rajonskega sveta za Zahodni Kras Pavel Vidoni, predsednica vzhodnokraškega rajonskega sveta Nives Košuta, predsednica rajonskega sveta Sveti Jakob Michela Novel, podjetnik Valentino Cossutta ter predsednik Združenja za Križ Boris Bogatec. Pavel Vidoni je s prisotnimi delil spomine iz mladosti, ko je v Ribiški hiši živel še eden zadnjih ribičev, Maks Štefančič, in mu pripovedoval o delovanju ribičev in o lovu na tune. Vidoni je še poudaril, kako je pomembno, da še naprej obujamo spomine in navade naših prednikov. Pozdravila je tudi Michela Novel; spomnila se je svojih ribiških korenin, ki segajo prav v Križ. Vsi so se prisrčno zahvalili domačemu podjetniku Valentinu Cossutti, “duši” Združenja za Križ in seveda glavnemu pokrovitelju Ribiške hiše. Sam je pred mikrofonom izrazil svoje veselje nad praznikom in se zahvalil odlični ekipi, ki je izpeljala dogodek. Predsednik Združenja za Križ Boris Bogatec pa je poudaril, da se pri združenju borijo, da bi tradicija ostala v vasi. Zahvalil se je tudi članom športnega društva Mladina, ki so pripomogli k uresničitvi bogatega kulinaričnega in kulturnega tedna.

Med tednom so v Ribiški hiši nudili tipične, sveže ulovljene, morske dobrote, kot npr. školjke, sardone, tune in še marsikaj. Starejše žene iz Križa so že v zgodnjih urah začele pripravljati dobrote po tradicionalnih vaških receptih.

Prvi večer Ribiških dnevov je imel v gosteh Mednarodno operno akademijo pod vodstvom Alessandra Svaba. V petek, 15. julija, je obiskovalce čakal dalmatinski večer s klapo Semikantà. Nekoliko bogatejši program je sledil v soboto, 16. julija, ko je bila na vrsti olimpijada v vleku vrvi in teku v vrečah med gurnci in dulnci, ki jo je vodil Evgen Ban. Isti dan je ob 21. uri potekalo tekmovanje v pripravi najboljših “srdunov in savor”. Olimpiado v teku sta zmagali mladi Sofia Babic in Ivana Presl, kuharsko tekmovanje pa Milena Sirk. Naslednji dan so pred publiko nastopili Flavio Furlan, Maxino in Elisa Bombacigno s predstavo DoMace a S. Croce. Šesti Ribiški dnevi so se sklenili v ponedeljek, 18. julija, s prikazom video posnetkov kriških ribičev in Ribiške hiše.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme