Bogat kulturni popoldan

Piše: APE Fotografije: Urad Vlade RS

Barkovlje / Obeležitev dveh pomembnih okroglih obletnic

Slovensko kulturno društvo Barkovlje in osnovna šola Fran Saleški Finžgar sta v petek, 20. maja 2022, pod pokroviteljstvom ZSKD in Slovenske prosvete, organizirala prireditev z naslovom … in navdušenje traja… ob praznovanju 40. obletnice poimenovanja barkovljanske slovenske osnovne šole po Franu Saleškem Finžgarju in ob 40. obletnici obnovitve domačega kulturnega društva.

Vse prisotne je v imenu društva in mladinskega krožka pozdravila predsednica kulturnega društva Barkovlje Sandra Poljšak, ki je tudi povezovala bogat kulturni popoldan. Barkovljani in vsi prisotni so počastili tudi štiridesetletno pestro in bogato dirigentsko kariero zborovodkinje ženske vokalne skupine Barkovlje Aleksandre Pertot. Navzoče so pozdravile tudi senatorka Tatjana Rojc, ravnateljica Večstopenjske šole Vladimir Bartol Carolina Visentin, predstavnica Združenja staršev šole Fran Saleški Finžgar Aleksandra Raffa ter deželna predstavnica ZSKD Živka Persi, ki je ob visokem jubileju podelila kulturnemu društvu spominsko plaketo. Častna gostja večera je bila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. V svojem govoru se je ministrica zahvalila vsem kulturnim delavcem, učnemu in neučnemu osebju ter staršem in otrokom za bogato delo, ki ga opravljajo pri ohranjanju slovenske identitete. Čestitala jim je za večletno neutrudno delo ter izrazila veselje nad srčnostjo in toplino Barkovljanov.

Pravi protagonisti večera pa so bili otroci barkovljanske osnovne šole ter malčki iz barkovljanskega vrtca. Pripravili so bogat kulturni program, saj so recitirali, peli, plesali in se seveda  zabavali. Popoldan je z glasbenimi točkami obogatila tudi ženska vokalna skupina Barkovlje pod vodstvom neutrudljive Aleksandre Pertot. Skupina naj bi se naslednje leto v spomin na prednike poimenovala v žensko vokalno skupino Adrija – Barkovlje. Vse glasbene točke so z glasbeno spremljavo na klavirju, violini in harmoniki spremljali Simon Kravos, Florjan Suppani in Aleksander Lesar.

Čudovit popoldan je sklenila podelitev častnega članstva za življenjsko delo v prid SKD Barkovlje tajnici in neutrudni kulturni delavki Veri Poljšak.

V četrtek, 19. maja 2022, pa so v prostorih kulturnega društva priredili večer ob začasni vrnitvi prapora nekdanjega domačega pevskega društva Adrija. Prapor iz 19. stoletja hranijo sicer v Pokrajinskem muzeju v Kopru. Predsednik Mladinskega krožka Barkovlje Martin Poljšak je prisotnim povedal, kako so prišli do starega prapora iz leta 1889. Podpredsednik mladinskega društva Janoš Gruden pa je navzočim opisal družbeno-kulturno delovanje pevskega društva Adrija.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme