Bogat izbor Literarnega natečaja Mladika

Na Prešernovi proslavi v Peterlinovi dvorani so se letos prepletali glasbena, literarna in gledališka ustvarjalnost. Najprej je nastopila sopranistka Tamara Stanese ob klavirski spremljavi Tomaža Simčiča; občinstvu je zapela dva samospeva Staneta Maliča.
Vloga slavnostne govornice je bila zaupana profesorici, ki poučuje na Univerzi na Primorskem v Kopru, Jadranki Cergol. Cergolova je spregovorila o pomenu mladih in o njihovem razmišljanju o kulturi ter podčrtala dejstvo, da imajo mladi velik potencial, katerega se pa odrasli prepogosto ne zavedamo. Vzrok je v tem, da so mladi energični in imajo voljo do dela, a imajo drugačne interese kot odrasli in starejši. Ti vlagajo svojo energijo v dobro vzgojo otrok in so pripravljeni se odreči denarju in karieri, da bi nudili pomembno oporo svojemu naraščaju. Kljub razhajanju v interesih pa nas družita skupni vrednoti, to sta slovenski jezik in kultura, ki ju čutimo še posebej močno, ker živimo izven meja, je ocenila govornica. Nato je svoje misli osredotočila na tiste dejavnike, ki povezujejo našo skupnost, in dejala, da so to prireditve, na katerih se ljudje srečujemo, zato jih potrebujemo, čeprav so vsako leto enake. Navezala se je tudi na mladega novinarja Petra Verča, ki je na svoji spletni strani zapisal, da bo skupnost, ki živi samo od folklore, izgubila smisel za današnji čas. Tako ne smemo samo negovati tradicije, ampak jo moramo oblikovati ustvarjalno in inovativno, kar se pokaže v priložnosti za ustvarjanje novega, ne le iz golega čuta za dolžnost. Ob koncu je Jadranka Cergol poudarila še to, da se je “končal čas, v katerem so ljudje delali za narodov blagor, danes si moramo prizadevati za naš blagor”. To je obrazložila z besedami, ki jih je Andrej Černic poudaril na letošnji Dragi mladih: mladi se bodo včlanili v društva samo, če bodo mislili, da je to kakovostno in bodo od tega kaj odnesli, oziroma če se bodo v družbi počutili koristne. Prav to je pomembno, da se v naši skupnosti počutimo dobro in ustvarjamo lepe, dobre, pristne, prisrčne odnose oziroma srčno kulturo, ki nas bogati. Svoj govor je končala z besedami, da so odnosi temeljna potreba vsakega človeka in jih moramo zato negovati: “Kljub temu je nujno, da v teh odnosih pride tudi do konfliktov, saj ti gradijo odnos, vnašajo dinamiko in svežino v življenje”.
Po samospevih Roberta Schumanna je prevzela besedo urednica Mladike Nadia Roncelli, ki je občinstvu predstavila letošnjo 41. izvedbo literarnega natečaja Mladika, za katero se je potegovalo 53 prispevkov v prozi in 62 ciklusov pesmi. Za prozna dela je prvo nagrado osvojila novela Ograda bivanja Mateje Gomboc iz Branika, ki jo označujeta tenkočutnost pri opisu medčloveških odnosov in tekoč slog, v hitrem dogajalnem ritmu pa zaživi zagonetna zgodba iz preteklosti. Pred mikrofonom je nagrajenka razkrila, da je že velikokrat zmagala na natečajih. Zgodbe pa prihajajo same in jih črpa od vsepovsod: samo čakajo, da jih napiše. V vsaki zgodbi je tudi avtorica sama. Povedala je tudi, da ji je Trst blizu zaradi ljubezni do slovenskega jezika. Sem rada prihaja, ker čuti, da so korenine tukaj še trdne. Drugo nagrado je prejela Tanja Vamberger za novelo Brinjevka, tretjo pa novela Olivija Veronike Simoniti. Komisija je za objavo predlagala novele Biseri Darinke Kozinc, Črna pločevinasta škatla Petre Guna, Črepinje in luna Ivane Hauser in Mozaik Anje Mugerli. Prvo nagrado za ciklus pesmi brez naslova je prejel mladi Gašper Kunšič iz Zgornjih Gorij, ki je dejal, da je doslej pisal pesmi po večini za dijaški list in je to njegov prvi natečaj. V središču njegovih pesmi je ljubezenski odnos, v katerem pridejo do izraza predvsem motivi razhajanja in odtujitve. Verze označuje gibek in neenak ritem, ki ustvarja občutek razigranosti. Na drugo mesto so se uvrstile pesmi z naslovom Pojem mesta Mitje Šegine, na tretje pa Nada Lomovšek. Komisija priporoča za objavo še cikluse pesmi Irene Žerjal in Metke Kacin Beltrame. Odlomke in pesmi so prebrali člani Radijskega odra Maruška Guštin, Julija Berdon in Tomaž Susič.
Ob koncu so že 38. leto podelili priznanja Mladi oder igralcem, režiserjem in gledališkim skupinam za uspehe v letu 2012 na Tržaškem. Priznanje so prejele OŠ F. Milčinski s Katinare za predstavico, ki so jo pripravili pod mentorstvom učiteljice Ljube Legiša, OŠ A. Gradnika z Repentabra z Julijo Berdon, SŠ S. Kosovela s Proseka z gledališko predstavo v režiji Manice Maver, pri kateri je pomagal učitelj Igo Radovič, ter SŠ I. Cankarja pod mentorstvom Manice Maver. V otroških amaterskih skupinah so nagrado prejeli gojenci tečaja lepe govorice, ob koncu katerega so odigrali igrico s pomočjo Anke Peterlin in Lučke Susič, lutkarice iz Devina in okolice, ki si vsako leto zamislijo posebne lutke, tokrat pod vodstvom Jelene Sitar Cvetko in ob pomoči Marje Feinig, igralska skupina Tamare Petaros, ki deluje v Finžgarjevem domu, Mala gledališka šola Matejke Peterlin pod vodstvom Lučke Susič in gledališka skupina Slovenskega kulturnega kluba in MOSPa, ki je lani odigrala predstavi v režiji Patrizie Jurinčič in Helene Pertot. Posebno priznanje so podelili igralski skupini, ki sodeluje že vseh 38 let, in sicer Slovenskemu dramskemu društvu Jaka Štoka s Kontovela.
Šin

Prešernova proslava v Društvu slovenskih izobražencev

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme