Bogat glasbeni večer

Piše: APE

Opčine Šmarnični koncert v cerkvi sv. Jerneja

Župnija sv. Jerneja apostola in mešani cerkveni pevski zbor Sveti Jernej z Opčin sta v torek, 31. maja 2022, v cerkvi sv. Jerneja apostola na Opčinah priredila Šmarnični koncert Marijinih pesmi.

Najprej je nastopila dekliška pevska skupina Vesela Pomlad pod vodstvom Mete Praček in ob glasbeni spremljavi Simona Prašnikarja. Skupina se posveča slovenski ljudski in umetni pesmi, njen repertoar pa obsega tudi skladbe sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Dekleta so se udeležila mednarodnih festivalov v Salernu, na Dunaju in festivalov Europa cantat v Talinu in Ljubljani. Dirigentka Meta Praček vodi skupino od jeseni 2019. Na torkovem koncertu je dekliška pevska skupina zapela tri pesmi, in sicer: Ave Marija in Rad bi povedal svetu Franceta Gačnika ter Ave Maria Frana Gerbiča. Dekleta so s svojimi nežnimi glasovi očarale poslušalce in uvedle bogat glasbeni večer.

Nato je nastopila moška vokalna skupina Stane Malič, ki jo vodi Vinko Skerlavaj. Moška skupina z Opčin je nastala leta 2007 in je sprva nastopala kot moška pevska skupina Sveti Jernej. Moški zbor nastopa v domači vasi in bližnji okolici, kjer sodeluje na pevskih revijah in koncertih. Skupina poje tako nabožne kot posvetne skladbe, avtorske in ljudske, posebno iz našega območja. Na glasbenem večeru je moška skupina zapela pesem Zgodnja danica Franca Kimovca, priredbo pesmi O Marija, bodi zdrava Gregorja Zafošnika in Večerni zvon Frana Ferjančiča.

Nato so prisotni prisluhnili mešanemu cerkvenemu pevskemu zboru Sveti Jernej, ki nastopa pod vodstvom Janka Bana. Tokrat je zbor spremljal organist David Lenisa. Cerkveni zbor deluje v okviru župnije redno in neprekinjeno čez celo leto. Zbor je zapel Marija, pomagaj Ivana Florjanca, Vse najlepše cvetke in Že slavčki žvrgolijo v priredbi Ubalda Vrabca.

Pravo novost pa so na torkovem koncertu predstavljali Vipavski tamburaši, ki so z glasbeno spremljavo sklenili koncert skupaj z združenimi zbori. Skupno so zaigrali in zapeli pesem Spet kliče nas venčani maj Andreja Vavkna in Marija skoz’ življenje Ignacija Hladnika. Tudi tamburaše vodi Meta Praček. Skupina ima že 20-letno tradicijo z nastopi po vsej Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Avstriji in Franciji. Od leta 2016 so tamburaši našteli številna priznanja in pohvale.

Večer je uvedel in povezoval Janez Beličič. Šmarnični koncert prirejajo že več let, prav ob sklenitvi šmarničnega meseca, da počastijo sveto Božjo Mater Marijo, je povedal Beličič. Vse prisotne je pozdravil tudi župnik Franc Pohajač, ki se je posebno zahvalil zborom, dirigentom in glasbenim spremljevalcem, ki so s posebnim glasbenim programom obogatili večer, posvečen Mariji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme