Tržaška

Bog se v določenih okoliščinah odloči zate

Bog se v določenih okoliščinah odloči zate

Slovenski pastor dr. Aleksander Erniša v Društvu slovenskih izobražencev

Imenovanje Slovenca na čelo tržaške evangeličanske Cerkve je v slovenskem zamejstvu takoj vzbudilo zanimanje in presenečenje. Vendar pa – po prvih krajših komentarjih – temu pomembnemu dogodku v letu in pol – od nastopa službe v Trstu – mediji in širša javnost večinoma niso namenjali večje pozornosti. Zanimanje zanj je ponovno naraslo, ko je bilo v evangeličansko-luteranski cerkvi v Trstu, izjemoma – a prvič v njeni zgodovini – nedeljsko bogoslužje zgolj v slovenskem jeziku.
Društvo slovenskih izobražencev je iz tega razloga in obenem zaradi bližajočega se praznika reformacije, ki je v Sloveniji državni praznik od leta 1992, na tradicionalni ponedeljkov večer povabilo kot gosta slovenskega pastorja tržaške protestansko-evangeličanske Cerkve.
Dr. Aleksander Erniša je doma iz Murske Sobote, je poročen (žena Maja je pravajalka) in ima dva otroka, je na začetku povedala moderatorka večera Maja Lapornik. Od nje so poslušalci izvedeli tudi ostale glavne podatke o življenju in o študijski ter službeni poti mladega pastorja. Po končani osnovni šoli je nadaljeval šolanje na Slovaškem, kjer je začel študij teologije, ki ga je pozneje nadaljeval na Dunaju. Postal je duhovnik evangeličanske skupnosti v Sloveniji, a se je odločil za posebno vejo duhovniške službe: leta 2005 je namreč nastopil službo vojaškega kurata in jo opravljal do odločitve, da sprejme službo v Trstu. Vmes je nadaljeval študij na podiplomski šoli Znanstvenoraziskovalnega središča Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani, kjer je doktoriral z disertacijo o primerjavi prevoda in izvirnika v delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja.
Večer je potekal v obliki pogovora; na vprašanja voditeljice in publike je gost odgovarjal z veliko mero iskrenosti. Šlo je za zanimivo srečanje med obiskovalci DSI, kamor zahajajo zavedni pripadniki katoliške vere, in pa predstavnikom evangeličanske Cerkve, ki izhaja iz globoko verne družine. Za poslušalce je bilo zanimivo dobiti vpogled v zanje nekoliko nenavadno situacijo, in sicer v položaj poročenega duhovnika, pastorja, sina visokega pripadnika evangeličanske cerkvene hierarhije. V zvezi s tem je gost sproščeno razkril marsikaj v zvezi s svojim odnosom do očeta, ki ga seveda vidi predvsem kot starša in ne kot škofa. Doma je bil Giza Erniša vedno predvsem oče in s svojimi tremi otroki ni govoril o teoloških vprašanjih, pač pa o čisto vsakdanje človeških. Za svoje otroke je želel, da so popolnoma svobodni v svojih življenjskih odločitvah. Po besedah predavatelja pa je pustil zanje “velike stopinje”. Po njih je krenil trinajstletni deček, sin Aleksander, ko se je odločil za svoj poklic. Ko ga je pred časom njegov sinko (podobno kot on sam v otroških letih očeta) spraševal, zakaj je izbral poklic pastorja, mu je odgovoril: “Bog se v določenih okoliščinah odloči zate”. Erniša je govoril tudi o tem, kako težko je usklajevati tak poklic z družino. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
P. in

07.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!