Bog masakra: enkratno gostovanje MGL v četrtek v SSG

Fotografije: Peter Giodani

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – VEČERNI ABONMA

Mestno gledališče ljubljansko

Yasmina Reza

BOG MASAKRA

režiser  Diego de Brea

četrtek, 14. marec, ob 20.00

Velika dvorana SSG

Priznani igralci Mestnega gledališča ljubljanskega Sebastian Cavazza, Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej in Jana Zupančič bodo v četrtek, 14. marca, ob 20.00 nastopili na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Enkratno gostovanje v okviru večernega abonmaja bo ponudilo občinstvu uprizoritev enega najbolj znanih tekstov francoske dramatičarke Yasmine Reza v režiji Diega De Bree. Bog masakra (Le Dieu du carnage) je črna komedija, ki uprizarja psihološko vojno med starši po banalnem sporu dveh otrok na igrišču.

Enajstletnika se stepeta in starši se dogovorijo za srečanje zaradi poškodbe v nesrečnem incidentu. Obisk Annette in Alaina v imenitnem pariškem meščanskem stanovanju Véronique in Michela se začne z vljudnostnim kramljanjem v umirjenih in spravljivih tonih omikanih ljudi, vendar se v pološčeni povrhnjici meščanske kultiviranosti zelo hitro pojavijo razpoke. Odnosi postajajo zmeraj bolj napeti, dogajanje se zaostri in sprevrže v medsebojno obtoževanje in vsesplošno obračunavanje vse večjih razsežnosti. S količino popitega alkohola naraščajo izbruhi jeze in potlačene agresivnosti. Seksistične, rasistične in homofobne opazke se kar vrstijo, osupneta pa tudi njihova skrajna egocentričnost in odsotnost vsakršne empatije. Dogajanje se stopnjuje, spor med sinovoma pa je le še pozabljena iztočnica.

Tako kot v mnogih drugih igrah tudi v tej brutalni komediji avtorica neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave. Tekst iz leta 2006 je doživel več prevodov in veliko uprizoritev po vsem svetu. Prejel je tudi prestižne nagrade Molière, Laurence Olivier in Tony Award. Yasmina Reza in Roman Polanski sta igro predelala v filmski scenarij, po katerem je bil leta 2011 posnet film Masaker (Carnage) z zvezdniško zasedbo.

Blagajna SSG bo odprta uro pred začetkom gostujoče predstave, ki bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ai5nQK-8XyI

PREDSTAVA TRAJA 1 URO IN 10 MINUT IN NIMA ODMORA

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme