“Bodite naši ambasadorji lepote!”

Piše: Kat Fotografije: Manuel Demori

Tržič, Kinemax / ZKB Trst Gorica

Ob svetovnem dnevu varčevanja, ki ga od leta 1924 vsako leto obeležujemo 31. oktobra, so tudi letos pri ZKB Trst Gorica organizirali slovesno nagrajevanje 72 uspešnih dijakov in učencev zadnjih razredov tržaških in goriških osnovnih ter nižje-srednjih šol. Prireditev, ki jo je zelo lepo povezoval Evgen Ban, je potekala v sredo, 26. oktobra, v polni dvorani tržiškega Kinemaxa.

Mlade nagrajence je po glasbeno-plesnem uvodu slovenske skupine Muzikalci, ki že dolga leta aktivno deluje v večjih produkcijah slovenskih muzikalov, nagovoril predsednik ZKB Adriano Kovačič. Tudi na letošnji prireditvi so organizatorji skušali posredovati navzočim vrednote zadružništva, obenem pa so spregovorili o pomenu varčevanja. Po lanski, “spletni” izvedbi je letošnji dogodek lahko končno potekal v živo: posvečen je bil tematiki, ki je vsem zelo pri srcu – varčevanju s hrano. Kovačič je začetno pozdravil v imenu upravnega odbora ZKB, čestital je uspešnim otrokom in mladostnikom ter učiteljem in profesorjem, ki jih vsakodnevno spremljajo na njihovi šolski poti. Poudaril je pomen solidarnosti, medsebojne pomoči in lepega vedenja, vrednot, ki so osnova tudi dejavnosti bančne ustanove. “Izkoristite čas, ki ga imate, na najboljši možni način! Za študij, za športno in kulturno udejstvovanje, za druge kreativne dejavnosti. Študirajte dosti, ker pridobljeno znanje vas bo spremljalo skozi vse življenje in vam bo pomagalo pri iskanju čim boljšega delovnega mesta,” je dejal predsednik ZKB, ki je mlade nagovoril, naj bodo radovedni, vztrajni in naj se novih projektov lotijo s predanostjo. “Bodite prijazni in spoštljivi do drugih, nikoli napadalni, pomagajte, če je kdo v težavah,” je še dodal in sklenil z bodrilnimi besedami: “Bodite naši ambasadorji lepote!”

Kot rečeno, je bila rdeča nit prireditve varčevanje s hrano oz. problem odpadne hrane. Vsako leto se namreč na svetu nabere na milijone ton odpadne hrane, živila, ki jih odvržemo v smeti, pa povzročajo veliko okoljsko škodo. O načinih, kako lahko varčujemo s hrano oz. kako lahko spremenimo naše življenjske navade in postanemo okolju prijaznejši, so na prireditvi preko videoposnetka spregovorili dijaki socialne zadruge Adformandum iz Trsta. Mladi kuharji in natakarji so navzoče poučili, kako lahko iz ostankov hrane ustvarimo odlične kuhinjske specialitete. Nastopil je tudi biolog, magister prehrane in mikolog, specializiran v higieni in varnosti živil, Diego Geri, ki je spregovoril predvsem o zapadlosti živil in najprimernejšem načinu njihovega shranjevanja. Za popestritev programa so organizatorji poskrbeli tudi s kvizom: vsak od navzočih se je lahko s svojim pametnim telefončom povezal na spletno stran in odgovoril na vprašanja v zvezi z varčevanjem s prehrano – najhitrejši igralci, ki so pravilno odgovorili na vsa vprašanja, so v dar prejeli vstopnici za v kino in bidon za vodo.

Glasbena skupina Muzikalci je večkrat nastopila na odru, glasbene točke prijetnega nagrajevalnega večera so obsegale uspešnice svetovno znanih muzikalov v originalnih verzijah in slovenski priredbi. Po skupinah so se na odru zvrstili tudi vsi nagrajenci slovenskih in italijanskih šol ter nagrado prejeli iz rok predsednika ZKB Adriana Kovačiča in podpredsednika Gabriela Ferfoglie. Večer je bil prijeten, mladim bo nedvomno ostal v lepem spominu, saj so se naučili, da sta marljivost in trud poplačana. Kot je poudaril tudi Kovačič, ZKB Trst Gorica stoji ob strani uspešnih mladih članov in jih spodbuja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme