Bodimo empatični – stopimo v čevlje drugega!

Piše: Kat

Sovodnje ob SočiPrireditev na OŠ Petra Butkoviča Domna

Postaviti se v čevlje (v šolske copate) drugega pomeni poskusiti razumeti situacijo s perspektive druge osebe. To vključuje razumeti misli, občutke in motivacijo drugega, upoštevati njegove izkušnje, biti empatični. Empatija je ključna za kakovostne medsebojne odnose in kreativno sodelovanje in to še posebno velja v šolskem okolju. Da znajo kreativno sodelovati, so dokazali tudi učenci osnovne šole Petra Butkoviča Domna na šolski prireditvi z naslovom Vedno obuti, nikoli sezuti!, ki je bila na sporedu v sredo, 5. junija, v Kulturnem domu Jožefa Češčuta v Sovodnjah. Malčki so nastopili pred starši in prijatelji, naslednji dan, v četrtek, 5. junija, pa so predstavo ponovili za none in nonote.

Otroci so se na odru povsem izkazali. Glavno vlogo so seveda imeli petošolčki, ki so zadnji dan pouka izgubili šolske copate. Nič hudega sluteč, so se malčki zjutraj zbrali v veži in se pripravljali na sproščen, prazničen dan, predvsem pa … na zakusko! Žal pa copat ni bilo nikjer in zbali so se, da bodo morali zaradi tega še enkrat ponoviti peti razred. Na pomoč so poklicali ostale sošolce. Otroci iz vsakega razreda so stopili na oder, zapeli, zaplesali in zaigrali svojo vlogo. Vsi so hoteli prijateljem iz petega razreda pomagati, žal pa copat niso našli, saj jih je vzela Muca copatarica, ki pospravlja razmetane copate otrok, jih uči reda in odgovornosti. K sreči je na koncu muca copate le vrnila in po slavnostni predaji ključev osnovne šole kolegom iz četrtega razreda so se lahko tudi petošolčki sprostili ter se posvetili zabavi in bogati zakuski.

Besedilo kakovostne gledališke predstave je pripravila učiteljica Barbara Jelen, pri režiji pa so sodelovale prav vse sovodenjske učiteljice in suplentki. Več tednov so otroci vadili v razredih, imeli so skupne vaje v šoli in kulturnem domu. Učili so se premikanja na odru, pravilnega naglaševanja besed, mimike, različnih gibov, plesnih korakov in pesmi. Pod vodstvom Jane Drasich so se naučili veliko novih pesmi, plesalka Nika Bagon pa je poskrbela za izvirno koreografijo. “Vsaka vzgojiteljica je imela svojo vlogo in je prispevala svoj delež k nastanku predstave. Če bi zmanjkala že samo ena, bi nekaj šepalo. Vsak trenutek je kdo imel idejo za to ali ono, celo otroci sami so svetovali, kaj dodati in reči,” je povedala učiteljica Tanja Colja, razredničarka v petem razredu.

Ob koncu gledališke igre sta predstavnici staršev otrok petega razreda prebrali zahvalno pismo učiteljicam, jim izročili darilni bon za nakup knjig in šolskih potrebščin ter sliko, ki jo je ustvarila domačinka Vilma Vuk. Na dogodku je navzoče pozdravila tudi ravnateljica Večstopenjske šole Doberdob Sonja Klanjšček: “Zaželim vam, da bi med poletjem res skušali okušati to, kar je najlepše. Dajte raziskovati, dajte se zabavati, dajte kaj lepega prebrati. Zaprite telefone in računalnike – tega imamo preveč. Naši otroci potrebujejo naravo, svoje starše, potrebujejo veliko lepih dogodivščin, pa naj bodo počitnice samo na domačem dvorišču ali pa nekje bolj daleč. To ni važno, važno je, da smo skupaj in se imamo lepo!”

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme