Bodi sam najboljši trener!

Piše: Katarina Visintin

Luka Kovic, zadnji gost niza spletnih predavanj Sovodenjci v treh etapah

V četrtek, 6. maja 2021, se je končal niz spletnih predavanj Sovodenjci v treh etapah. Kulturno društvo Sovodnje je namreč organiziralo tri srečanja, na katerih so se poslušalcem predstavili trije mladi športniki: Matej Cescutti, Nika Bagon in Luka Kovic.

Luka Kovic je doštudiral na univerzi za šport v Ljubljani, na smeri kineziologije. V mlajših letih se je ukvarjal s triathlonom, iz tega izhaja tudi njegovo veliko zanimanje za tek, plavanje in kolesarjenje. Po uspešno končanem študiju se je odločil, da bo postal trener. Nekaj časa je bil spremljevalec paratriathlonca Alena Kobilice, istočasno pa je tudi treniral dva gorska kolesarja. Tako se je odločil, da bo svojo pot nadaljeval v kolesarstvu, natančneje v parakolesarstvu. Luka deluje zdaj preko paraolimpijskega komiteja Slovenije in sodeluje z rekreativnim športnim društvom Burja. Trenira pa tudi moško parakolesarsko reprezentanco in skupino pripravlja na Olimpijske igre, ki bodo v Tokiu.

Predavanje je bilo osredotočeno na športno rekreativnost, ki jo lahko kdorkoli opravlja tudi sam. “Bodi sam najboljši trener”, tako se glasi Lukovo življenjsko geslo. Res je, da je lažje imeti trenerja, ki ti sledi na vsakem koraku, kljub temu pa je pomembno, da sami znamo poslušati svoje telo. Ko se začnemo ukvarjati s športom, nam morajo biti jasni dve glavni načeli: postopnost in vsestranski razvoj. Z vztrajnostjo in primerno vadbo lahko dosežemo tudi sami dobre rezultate, moramo pa biti pozorni in imeti pravi pristop.

Preden je podal teoretično plat treniranja, je praktično prikazal enostavne vaje za hrbtne mišice, mišice nog in tudi za raztezanje; te vaje lahko vsakdo poskusi izvajati. Poudaril je, kako pomembno je, da med vadbo treniramo tiste mišične skupine, ki jih v vsakdanjosti ne uporabljamo.

Poslušalci so postavili veliko vprašanj, saj so z zanimanjem spremljali celotno predavanje. Pogovor se je dotaknil prav vseh argumentov, od osnovnih informacij, praktičnih primerov, prehrane, zanimivosti do anekdot.

Vsa predavanja si je mogoče ogledati na Facebook strani društva KD Sovodnje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme