Bleščeča, umetniško dovršena božična igra

Ob 120-letnici rojstva skladatelja, glasbenika in duhovnika Matije Tomca sta Kulturni center Lojze Bratuž in Združenje cerkvenih pevskih zborov Gorica pripravila božični koncert, posvečen temu plodovitemu skladatelju. Ambiciozen projekt je vključeval veliko ljubiteljev glasbe in profesionalcev s širšega goriškega prostora Italije in Slovenije. Na dveh razprodanih večerih tik pred Božičem so tako solisti, pevci šestih zborov in orkester pod umetniškim vodstvom treh domačih mojstrov, skladatelja in dirigenta Hilarija Lavrenčiča, skladatelja Patricka Quaggiata in režiserja Franka Žerjala, nastopili v glasbeni igri Slovenski Božič. Zgledno sodelovanje je bilo čutiti v vsaki zapeti noti in odigranem taktu. Vse je prevevala ista želja: ustvariti nekaj edinstvenega, bleščečega in tehtno umetniškega.
Slovenski Božič v opusu s 1280 zborovskimi deli duhovnika Matija Tomca zaseda posebno mesto. Zasnoval ga je leta 1938, ko je poučeval glasbo na šentviški škofijski gimnaziji. Tomc je imel dobro glasbeno izobrazbo; še kot mladeniča ga je poučeval Ignacij Hladnik, znanje iz kompozicije pa je poglabljal na študiju na Glasbeni akademiji na Dunaju, kamor ga je napotil škof Jeglič. Skladatelj je Slovenski Božič označil za oratorij, ki se izvaja na odru kot božična igra ali v cerkvi kot oratorijski koncert.
Hilarij Lavrenčič je s pomočjo pevcev zbral še več Tomčevih božičnih skladb za mešani in otroški zbor ter jih združil z rokopisom ganljivega samospeva za ženski glas v povezano celoto. Patrick Quaggiato je pripravil orkestracijo oziroma priredbe le-teh pesmi z občutkom za lepoto gradiva, ga takega ohranil, posodobil in obogatil, svojo vlogo pa, kot običajno, izpeljal z odliko. Slovenski Božič odpre iskriva uvertura opernih razsežnosti, ki povzema, kot je za operno prakso značilno, osrednje motivične in tematske celice iz vsega dela. Pod uverturo, ki je edina nova skladba te glasbene igre, se je podpisal Hilarij Lavrenčič in vnovič pokazal, da je vrelec njegovega navdiha neusahljiv, iskriv in domiseln. S Patrickom Quaggiatom sta se izkazala kot ujemajoč, dopolnjujoč in prvovrsten skladateljskih tandem. Njune glasbene zamisli je subtilno ujel v igro režiser Franko Žerjal. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Metka Sulič: KCLB / Slovenski Božič v izvedbi domačih ustvarjalcev in izvajalcev

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme