Blagoslov dobrot in živahna kulturna prireditev

Piše: Kat

Gabrje / Tradicionalno martinovanje

Martinovo ali god sv. Martina, to je 11. november, je dan, na katerem se na raznolik način spominjamo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču – ta plašč pa je postal prispodoba skromnosti in pomoči sočloveku. Čaščenje sv. Martina je pri nas razširjeno zlasti po vinorodnih krajih, predvsem kot praznik vina oz. dan, ko “sveti Martin iz mošta dela vin’”. Ob blagoslovitvi, na zahvalno nedeljo, se mošt spremeni v pravo vino. Danes je martinovo, vsaj za Sovodnje ob Soči in Doberdob, pravi praznik, priložnost za druženje, klepet in pojedine, saj je dan, posvečen sv. Martinu, eden najpomembnejših za vaško skupnost.

Tudi v Gabrjah vsako leto praznujejo sv. Martina. V nedeljo, 5. novembra, so v osrčju vasi, pred sedežem Kulturnega društva Skala, organizirali živahno prireditev. Za blagoslov pridelkov, ki so jih domačini postavili na lep, z vsemi jesenskimi dobrotami okrašen kmečki voz, je poskrbel domači župnik Renato Podbersič. Spregovoril je o spoštovanju okolja in odgovornem uživanju sadov zemlje in dela človeških rok, ki nas usmerjata k evharistični gostiji, na katero smo vsi povabljeni. Poslušali smo odlomek iz prvega pisma apostola Pavla učencu Timoteju, v katerem razlaga pristop do materialnih stvari, ki bi ga vsak od nas moral imeti: “Res je prava pobožnost velik dobiček, a le za tistega, ki je zadovoljen z najnujnejšim. Ničesar namreč nismo prinesli na ta svet, zato tudi ne moremo ničesar odnesti.”

Po blagoslovu novega vina, pridelkov in kmečkega orodja pa je nastopil čas za druženje. Moški pevski zbor Skala je pod vodstvom Aljoše Sakside suvereno zapel nekaj pesmi, med njimi tudi znani Vince rumeno in Majolka bod’ pozdravljena. Sledil je nastop harmonikarske skupine KD Kremenjak iz Jamelj, nazadnje pa so množično občinstvo razveselili plesalci breakdancea iz skupine Skala V.I.P., ki že dalj časa vadijo v prostorih društva Skala pod mentorstvom Edija Čineja iz novogoriške plesne šole V.I.P. dance. Tudi v nedeljo so se občinstvu predstavili z zanimivo, energično koreografijo, z živahnim plesom, skoki in drznimi akrobacijami.

Prisotne je v imenu Kulturnega društva Skala nagovoril domačin Robert Juren, ki je predstavil letošnjo razstavo. V notranjih prostorih društva je namreč na ogled fotografska razstava Silvana Pittolija iz Števerjana, ki nam s svojimi fotografijami dokazuje, da nam ni treba iskati kakovostnih in tehtnih posnetkov v oddaljenih krajih, najdemo jih lahko tudi doma, v kmečkem okolju, v hiši našega srca. Skozi fotografski objektiv Pittoli prikliče iz žalostne pozabe zgradbe, orodje, pohištvo, nakar se poda v postopek, ki se nadaljuje s prekrivanjem spominov. Gre za življenjske in utripajoče drobce, ki drsijo mimo dvorišč, med izruvanimi ogradami, vse do vinskih kleti.

Po ogledu zanimive razstave so udeleženci na cesti pred kulturnim društvom, ob vodnjaku, nazadnje lahko okusili lovski golaž, ki so ga pripravili člani lovske družine Gabrje, pečen kostanj in odlične sladice, ki so jih spekle pridne gabrske gospodinje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme