Biseri filmske glasbe

Piše: SD

GORICA Novoletni koncert v KCLB

Novoletni koncert, ki sta ga v nedeljo popoldne, 15. januarja 2023, priredila Kulturni center Lojze Bratuž iz Gorice in Društvo Brkinska godba 2000, je odlično uspel v veselje izvajalcev in poslušalcev, ki so napolnili veliko dvorano KCLB. Nastopili so mladinski pihalni orkester Brkinska godba 2000 in štirje solisti: trobentači Dan Benedejčič, Pavel Lorger in Gašper Sosič ter violinist Jakob Andrej Quinzi. Koncert je vodil Tomaž Škamperle, glasbenik in dirigent, ki poučuje klarinet in saksofon na glasbeni šoli Emil Komel.

Brkinska godba 2000 je mladinski pihalni orkester iz občine Hrpelje-Kozina, ki ga Škamperle vodi od leta 2001 in ga sestavljajo mladi, od osnovnošolcev dalje, nekateri so svojo glasbeno pot nadaljevali tudi na srednji glasbeni šoli in akademiji. Orkester je doslej sodeloval pri 340 nastopih in dosegel veliko pomembnih rezultatov in priznanj, med katerimi izstopa 1. mesto na tekmovanju na Madžarskem avgusta 2018.

Repertoar goriškega novoletnega koncerta je vseboval pretežno filmsko glasbo – večer je bil nekak poklon znamenitemu ameriškemu dirigentu in skladatelju Johnu Williamsu, ki je v svojem dolgem življenju (lani je praznoval 90 let) že prejel nič manj kot 25 grammyjev. Mladi glasbeniki so pod taktirko Tomaža Škamperleta na začetku zaigrali Indiana Jones Selection (John Williams, prir. Hans van der Heide), nato je na oder stopil violinist Jakob Andrej Quinzi, ki je ob spremljavi orkestra zaigral ganljivo Theme from Schindler’s list (John Williams, prir. Calvin Custer). Sledila je nekoliko novejša filmska skladba filma Jurassic World Michaela Giacchina s priredbo Jaya Bocooka. Zatem so nastopajoči prevzeli publiko z “medleyjem” najbolj znanih Williamsovih mojstrovin s skladbo John Williams in concert (prir. Poul Lavender) – navzoči so lahko prisluhnili filmski glasbi znanih filmov, kot so Superman, Star Wars, E.T. in Jaws. Poklon izjemnemu umetniku se je končal s pravljično-božično skladbo Somewhere in my memory (prir. John Moss) iz filma Home Alone.

Drugi del koncerta je predvideval izvedbo Frost Rhapsody italijanskega skladatelja Federica Agnellota, ki s svojimi harmonijami vzbuja občutek čarobnosti zasneženih gora, in še srednjeveško Celtic Carol (prir. Robert W. Smith). Za zadnjo skladbo so trije trobentači, ob orkestrski spremljavi, zaigrali Galop za tri trobente slovenskega skladatelja Bojana Adamiča. Tudi s tem so si mladi glasbeniki prislužili navdušen aplavz.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme