“Biser pri Sv. Ivanu”

Piše: APE

Predstavitev novega večnamenskega središča

V petek, 12. maja 2023, je v prostorih Slovenskega kulturnega društva Slavko Škamperle v Trstu potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili razvojni koncept novega večnamenskega središča, ki bo nastal v Narodnem domu pri Sv. Ivanu. Zunanja dela naj bi se zaključila med poletjem, nato bodo organizacije in društva, ki bodo v njem delovala, dobili ključe v roke. Prostore bodo morali zatem opremiti, uradno odprtje pa načrtujejo za začetek prihodnjega leta.

Svoje prostore bosta v novem večnamenskem središču imeli Društvo Marij Kogoj in Slovensko kulturno društvo Slavko Škamperle ter glavna uporabnika oz. primarni organizaciji Slovenski raziskovalni inštitut SLORI in Narodna in študijska knjižnica oz. njen Odsek za zgodovino in etnografijo. “Projekt, ki je sad dolgoletnega skupnega razmišljanja in načrtovanja, bo zaznamoval in okrepil prisotnost Slovencev in Slovenk v širšem tržaškem okolju, prav tako pa vlaga v mlado generacijo oz. v prihodnost naše skupnosti, našega življenja in delovanja,” je najprej poudaril direktor SLORI Devan Jagodic. V novem večnamenskem središču se bodo zbirali, družili, izobraževali, študirali in raziskovali predvsem mladi, a ne samo oni. Tu bo dijak imel možnost, da preživi svoj dan v neke vrste študijskem, izobraževalnem, raziskovalnem, kulturnem in jezikovnem središču. Kampus, ki je postavljen v izredno strateški prostor, glede na bližino slovenskih šol ter kulturnih in športnih društev, bo nagovarjal okrog tisoč mladih dnevnih obiskovalcev. Cilji novega središča so nešteti, med temi je gotovo logistična podpora šolam pri vsakodnevnih šolskih dejavnostih, možnost obšolskega izobraževanja, preživljanje prostega časa itd. Prostori, ki bodo funkcionalno, estetsko in tehnološko urejeni in opremljeni, bodo na razpolago za številne pobude in dejavnosti. Projekt bo poleg zunanjih prostorov za druženje vključeval knjižnico, študijsko sobo, učilnico, konferenčno dvorano, razstavni prostor, raziskovalni center in še veliko drugih sob. Slovenski raziskovalni inštitut bo v novem domu poleg splošnih dejavnosti in storitev ponujal še raziskovalno delo v tesnem sodelovanju z NŠK in šolami, strokovno usposabljanje pedagoškega kadra in številne druge storitve, je sklenil Devan Jagodic. Direktorica Narodne in študijske knjižnice Luisa Gergolet je medijem najprej predstavila tehnično plat projekta in povedala, da ima stavba približno 1300 kvadratnih metrov in je razdeljena na različne nivoje. Glavna cilja Narodne in študijske knjižnice sta brez dvoma bralna kultura in jezikovna vzgoja. Zaradi tega bo NŠK v Narodnem domu ustanovila veliko mladinsko knjižnico oz. knjižni center za mlade od rojstva naprej. Razpolagali bodo z velikimi, lepimi in svetlimi prostori, ki bodo večnamenski ter bodo lahko služili različnim dogodkom in dejavnostim. Mladim oz. obiskovalcem bosta na razpolago dve osebi za iskanje literature, nasvete pri izbiri pravilne literature in iskanju gradiva za raziskave itd. Knjižničarki bosta organizirali dogodke, predavanja in pomagali dijakom. Na voljo bodo tudi knjige v tujih jezikih, ki bodo dijakom in študentom nudile dodatno pomoč, je sklenila direktorica.

Na tiskovni konferenci so spregovorili še predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, podpredsednica SSO za tržaško pokrajino Marija Brecelj, predsednica SKD Slavko Škamperle Bogomila Kravos ter predsednik Društva Marij Kogoj Franc Biancuzzi. Vsi govorniki so poudarili izredno pomembnost novega večnamenskega središča, ki bo bistveno zaznamoval prihodnost naše skupnosti in predvsem mladine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme