Besedočasje/ Zeitworte/ Parole del tempo

Literarna srečanja v znamenju dialoga med kulturami

Torek, 16. februarja – Helena Janeczek

»Če živiš v državi, kjer se je prvi minister petelinil do dne, ko je moral na ventilator, kako se lahko počutiš varno in, poleg tega, pomiriš še ostale?« – sprašuje protagonistka novele »Zaprta doma, a dobro«, ki jo bo založba Alphabeta predstavila v torek, 16. februarja, ob 18.00 na spletnem srečanju niza Besedočasje.

Tokrat bo sodelovanje v znamenju čezmejne izmenjave postavilo v ospredje delo pisateljice Helene Janeczek iz Münchna. Avtorica lahko iz prve roke spregovori o pripadnosti dvema državama in kulturama, saj se je pri devetnajstih letih selila v Italijo in piše tako v nemščini kot v italijanščini. V Italiji je opozorila nase s prvim romanom, »Lezioni di tenebra« (1997), v katerem je pisala o materi, ki je bila deportirana v Auschwitz. Teme, ki jih je obravnavala v naslednjih romanih, so zelo raznolike: leta 2018 je s knjigo o nemški fotografinji Gerdi Taro prejela literarno nagrado Strega. Novela, ki jo je napisala za projekt založbe Alphabeta na temo Ravnodušnosti, govori o zaprtju v času pandemije.

Kot običajno, bo predstavitev dvodelna: najprej bo igralec Lorenzo Zuffi prebral odlomek v dvorani SSG (s slovenskimi podnapisi), nakar bo sledil pogovor z avtorico, tokrat v dialogu z novinarjem Alessandrom Mezzeno Lono. Video bo objavljen na facebook strani in youtube kanalu SSG

LINK: https://youtu.be/v–gKAWZtR8 

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme