Besede, tako pisane kot izrečene, ni nikoli zatajil!

Fotografije: damj@n

Licej A. M. SlomškaMarij Čuk gost na Prešernovi proslavi

Tudi letos so dijaki Liceja Antona Martina Slomška obeležili Prešernov dan. Medse so povabili Marija Čuka, besednega ustvarjalca, za katerega je bil obisk na šoli pravzaprav vrnitev. Ko jim je bil vrstnik, je kot srednješolec namreč obiskoval prav šolo A. M. Slomška, na katero se je za krajši čas vrnil tudi kot pedagog.

Besede, tako pisane kot izrečene, ni nikoli zatajil. Služil ji je od mladih nog, ko je še trgal hlače v osnovnošolskih klopeh, preko novinarskega, pesniškega in pisateljskega dela pa do danes. Tako se je predstavil umetnik besede v sproščenem klepetu z dijaki. Z anekdotami je približal svojo izkušnjo mladi publiki, ki mu je sledila tudi preko zaslonov.

Srečanje z avtorjem je s slovensko himno glasbeno uvedel šolski zbor. Pod vodstvom prof. Janje Trebušak so mladi pevci zapeli še nekaj slovenskih ljudskih pesmi. Dijaki so oblikovali dogajanje tako glasbeno kot z recitalom.

Med projektnim tednom so dijaki 3. in 4. letnika humanistične smeri v literarni delavnici pod mentorstvom prof. Martine Legiša spoznavali zadnje Čukovo delo, Črni obroč. S podajanjem odlomkov so približali delo vsem prisotnim.

Dijaštvo je urednica Nadia Roncelli seznanila z založniško dejavnostjo, poslanstvom Založbe Mladika in uspehom Čukovega romana, ki ga je založba izdala in založila tudi v italijanskem prevodu.

Dijaki so z zanimanjem in radovednostjo spremljali Čukov prikaz dogajanja pred sto leti. Spraševali so ga, da bi bolje spoznali človeka in avtorja, ki se prepletata v eni osebi. Radodarno je gost z njimi delil osebne misli, ki so se navezale tudi na sodobno dogajanje, ustvarjalni pristop in odnos, ki ga ima do književnega ustvarjanja.

Dijaki so bili izredno zadovoljni s prireditvijo in že čakajo novih priložnosti, da bi odkrivali avtorje in njihova dela.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme