Bazovica 2020

Piše:

Narodni dom / Tiskovna konferenca

V torek, 1. septembra, je v prostorih Narodnega doma potekala tiskovna konferenca, ki jo je sklical Odbor za proslavo bazoviških junakov. Na srečanju sta predsednik Milan Pahor in član odbora Štefan Čok predstavila celoten program letošnje Bazovice. Letos je posebno leto, saj poteka 90-letnica ustrelitve bazoviških junakov in bo nedelja prav 6. september (dan ustrelitve). 

Tudi letos, kljub težavam, ki jih povzroča koronavirus, so organizatorji poskrbeli za bogat program, ki se bo pričel prav danes (torek, 1. september) s predstavitvijo knjige Tajna organizacija Borba, avtorja Milana Pahorja. V sredo se bo na Proseku s prijetnim večerom končala bralna akcija Pod svinčenim nebom. V petek ob 13. uri bo potekala spominska slovesnost na Kongresnem trgu v Ljubljani, govornik bo časnikar Peter Verč, nastopila bo Ženska vokalna skupina Danica. Prisotna bo častna straža tabornikov in skavtov. Ob 16.00 bo potekala slovesnost v Prešernovem gaju v Kranju, govornik bo doberdobski župan Fabio Vizintin. V soboto bo v Bazovici (ob 18.30) predaval zgodovinar Štefan Čok. V nedeljo, 6. septembra, se bo spored pričel ob 6.43 z recitalom mladih kluba Tigr, ob 10. uri bo spominska slovesnost pri Sv. Ani, kjer bo govornica Neža Kravos. Takrat bo startal tudi planinski spominski pohod v Bazovici. Ob 15. uri pa bo potekala osrednja slovesnost pri spomeniku v režiji Marije Brecelj. Letošnja govornika bosta odvetnik Peter Močnik in predsednik inštituta Irsrec Mauro Gialuz. Pozdrav bodo izrekli predsednik DZ RS Igor Zorčič, tržaški župan Roberto Dipiazza in nečakinja Ferda Bidovca, Marija Bidovec.

Zvečer bo v cerkvi maša zadušnica, ki jo bo daroval slovenski metropolit Stanislav Zore ob prisotnosti domačega župnika Žarka Škerlja. Slavnostna govornica bo senatorka Tatjana Rojc.

Letos bo RAI poskrbel za neposreden radijski, televizijski in facebook prenos osrednje slovesnosti. Vse bo potekalo ob spoštovanju predpisov proti širjenju koronavirusa, zato organizatorji pozivajo udeležence k odgovornosti. Treba bo spoštovati medsebojno razdaljo in nositi masko. Med drugim bodo vhodi na gmajno točno označeni in tam bo potekala registracija (ki bo od srede možna tudi preko spleta). 

Bogat program se bo nadaljeval tudi drugi teden. V ponedeljek, 7. septembra, ob 20. uri bo predstavitev prej omenjene knjige Milana Pahorja v Saležu, prav tako tudi v petek, 11. septembra, v prostorih KD Venturini pri Domju (ob 18. uri). V sredo, 9. septembra, bodo literarna zgodovinarka Maja Smotlak, urednica Mladike Nadia Roncelli in avtor Marij Čuk predstavili roman Črni obroč; v nedeljo, 13. septembra, pa bo krstna izvedba igre SSG z naslovom Bidovec-Tomažič: Tovarištvo v režiji Patrizie Jurinčič Finžgar. V sklopu proslavljanja bazoviških junakov bo, v organizaciji ŠZ Sloga in ZSŠDI, potekal tudi mednarodni odbojkarski turnir. Datuma niso še določili, saj sodelujejo ekipe iz več držav in so še težave z obstoječimi predpisi zaradi letošnjega kočljivega stanja. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme