Barvita 15. številka Vipavske

Piše: Selma Bizjak

Izšla je nova Vipavska z naslovnico, na kateri je karikatura s prizorom žaljenja podjetnika in znanstvenika svetovnega formata dr. Aleša Štrancarja s strani poslanca Marka Bandellija. Gre za staro zgodbo, saj je Bandelli večkrat javno okrcal in žalil Štrancarja. Njegove obtožbe so inšpekcije postavile na laž. Bandelli, ki je lastnik podjetja za izdelavo betona, je volilce desnosredinskih strank označil za »golazen«. Štrancar je zato pozval vsa podjetja k gospodarskemu bojkotu  Bandellijevega podjetja, kar je povzročilo škodo najmanj 100.000 evrov.

Vipavska objavlja tudi politično analizo, v kateri so politični komentatorji ocenili glavne politike in stranke. Za najuspešnejšega politika poletja so izbrali primorskega in vipavskega ministra Jerneja Vrtovca (NSi).

Objavljen je še intervju s poslanko SDS Evo Irgl, ki vedno poudarja, da je ponosna na svojo Vipavsko dolino. Pogovor je tekel o njenem delu, projektih v Vipavi in Ajdovščini ter o septembrskem obisku vlade na Goriškem. »Narod mora odvre­či breme preteklosti, da lah­ko zadiha v zdravo in boljšo prihodnost s polnimi pljuči,« je povedala Irglove.

Skupaj z Vipavsko je izšel tudi Slovenski rod – posvečen zgodovini in rodoslovju. V njem pišemo o vipavskem Janezu Janši, o najstarejšem slovenskem duhovniku Aleksandru Lestanu ter o prvem spomeniku slovenske sprave, ki je bil postavljen na Vipavskem že v prvih mesecih po koncu vojne  leta 1945.

Brezplačnik Vipavska, ki ga ureja Tino Mamić, izhaja štirikrat na leto, v nakladi 15.000 izvodov od leta 2018 naprej. Prejemajo ga vsa gospodinjstva brez rumene nalepke v občini Ajdovščina in Vipava ter v mestih Nova Gorica in Solkan. Na pogled se precej loči od drugih brezplačnih časopisov: v njem je minimalno število oglasov, članki pa so napisani zanimivo. Tematika člankov je zelo pestra ter aktualna; od družine, domovine, športa pa do politike, ki tako ali drugače kroji človeško življenje. V prispevkih so pobliže predstavljene zanimive osebe,  ki so s svojim delovanjem v Sloveniji in širše pustile svoj pečat ter dogodki, ki so zaznamovali naš čas in naš prostor. Vipavska zato ni časnik, ki ga bralci samo prelistajo in zavržejo ali z njim zakurijo kamin. Marsikje ostane tudi v domačem arhivu, ker so njeni članki poučni.

Vipavska ima tudi svojo spletno stran na naslovu www.vipavska.eu, ki prinaša vsakodnevne novice in zgodbe ter komentarje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme