Barve Krasa skozi fotografski objektiv

Piše: Kat

Martinščina Odprtje fotografske razstave

Ko pomislimo na Kras, pomislimo na živordeče, rumene, oranžne barve jesenskega ruja, na kamen in zemljo, letos pa nam misel žal pade tudi na ogenj, na pogorišče in obenem na delo vseh, ki so s požrtvovalnostjo in ljubeznijo pomagali gasiti požar, ki je prizadel širša območja občin na goriškem Krasu. Prav tem ljudem je posvečena fotografska razstava, ki si jo lahko še ta konec tedna, med 10. in 12. uro ter med 15. in 18. uro, ogledamo v prostorih občinske večnamenske dvorane v Martinščini.

Na razstavi z naslovom Fra pini e sommaco – Med bori in rujem, ki so jo organizirala društva I Ferai de la Rosta, Associazione culturale bisiaca, kulturni krožek Zdravščine, Pro Senectute iz Zagraja in združenje Auser iz Foljana-Redipulje in Zagraja, je na ogled 132 fotografij, ki gledalcu nudijo možnost primerjave med podobo čezmejnega Krasa pred požari in današnjo. Pokrovitelj razstave je Občina Zagraj, nastala pa je v sklopu projekta Il cuore non dimentica, ki ga je finančno podpira Dežela FJk.

Ljubitelji Krasa, domačini in tisti, ki šele spoznavajo lepoto tega svojevrstnega koščka sveta, si lahko na razstavi ogledajo dela petindvajsetih fotografov, članov skupin Soča evropska reka in Mitteldream ter tri akvarele Rite Marizza, ki je našla navdih v Kosovelovih pesmih. Razstavo bogatijo okraski cvetja in ruja, ki jih je pripravila gospa Vilma Cotič.

Na odprtju v petek, 11. novembra, se je zbralo veliko ljudi. Prisluhnili so priložnostnim besedam predstavnikov posameznih društev, ki so sodelovali pri projektu, in predstavnikov občin Zagraj, Doberdob in Sovodnje ob Soči. Isa Burba je v imenu društva I Ferai de la Rosta dejala, da razstava govori “o delu človeka, o ljubezni tistih, ki so na obeh straneh nevidne meje prispevali h gašenju požara. S to razstavo se hočemo zahvaliti vsem tistim, ki ljubijo Kras in so se borili proti ognju.” Pozdravil je tudi predsednik kulturnega krožka Zdravščine Fabio De Santis, v imenu krožka pa je zelo občuteno spregovorila organizatorka razstave Aleksandra Devetak. “Bali smo se za naše ozemlje, za ljudi in za živali,” je dejala in primerjala grozljive podobe letošnjega pogorišča s tistimi iz časa po prvi svetovni vojni: delo naših prednikov, ki so se vrnili na opustošeno ozemlje in so Krasu vlili novo življenje, je podobno tistemu gasilcev in prostovoljcev, ki so složno sodelovali pri gašenju požarov. Gospa je razložila, da se je zamisel za razstavo porodila prav po letošnjih požarih, odločili so se namreč, da bodo spet predstavili fotografije z razstave Carso Kras Cjars La Monte, ki so jo priredili pred tremi leti, zbirko pa obogatili s fotografijami gašenja požarov in opustošenja, ki je ostalo na ozemlju, “da bodo ljudje videli, kako je bilo.”

Tudi predstavnica društva Mitteldream Alida Cantarut je spregovorila o navezanosti na Kras, iskanju barv, lepote, emocij in o delu ljubiteljskih fotografov, ki so požar ujeli v objektiv. Župana Zagraja in Doberdoba, Marco Vittori in Fabio Vizintin, pa sta se spomnila hudih trenutkov, napornih dni in težav, predvsem birokratskih, s katerimi so se občinske uprave morale soočati med požarom. Oba sta poudarila, da ogenj ne pozna meja, da je bilo čezmejno sodelovanje pri gašenju požara bistvenega pomena in da bi morali Italija in Slovenija Krasu posvečati večjo pozornost. “Obrobje mora postati središče!” Nazadnje je v imenu Občine Sovodnje pozdravila občinska odbornica Alenka Florenin, ki je izpostavila pomen sodelovanja med sosednjimi občinami, med javnimi upravami in občani. Dejala je, da je “Kras ozemlje, na katerega smo navezani in ki ga moramo varovati ter ovrednotiti s skupnimi projekti, kot je tudi EPK 2025.”

Preberi tudi

Pošasti nas preganjajo …

Goriška

Tokrat v Ljubljani

Goriška

Tokrat v Ljubljani

31.07.2023
Ana Desetnica v Novi Gorici

Slovenija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme