“Barbane ni mogoče zapreti”!

Lepo število romarjev iz štandreške dekanije (med njimi je bilo lepo videti kar nekaj otrok in mladih), iz različnih krajev Goriške, pa tudi s tržaškega Krasa, se je 14. septembra 2019 zbralo v Marijinem svetišču na Barbani v gradeški laguni na tradicionalnem poznopoletnem romanju. Praznično somaševanje – ob spominu na Žalostno Mater Božjo – je tokrat vodil g. Tomaž Kunaver (na mali sliki) , po rodu iz 
Ljubljane, ki je bil posvečen v duhovnika junija lani, kot kaplan pa deluje pri Sv. Ivanu v Trstu. V homiliji je poudaril, da kristjani živimo od Božje pomoči, v odnosu z Bogom. Ta odnos je v polnosti živela Devica Marija, ki je popolnoma zaupala v Božjo voljo. “Tudi ko je prišel križ, ni zbežala, ampak je ostala zvesta do konca”. Kljub križu je imela vero, da je Bog dober. Bog lahko tudi iz trpljenja, zla in križa “potegne ven” nekaj dobrega. Gospod nas je želel odrešiti preko križa, preko nesmisla trpljenja. Pušča nam svobodo, in vendar dela vse, da bi mi imeli Življenje. “Ohranimo to otroško zaupanje” in “počasi se učimo Jezusove ljubezni”, je še dejal g. Tomaž.

Somaševali so vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina, dekan Marijan Markežič, msgr. Renato Podbersič in doberdobski župnik Ambrož Kodelja. Ob začetku maše je g. Karlo pozdravil “zadnjega slovenskega novomašnika na Tržaškem” in mu zaželel, “da bi bil orodje Svetega Duha”, da bi Bog tudi preko njega delil vernikom svoje darove. Ob koncu pa se je vikar med drugim toplo zahvalil rektorju svetišča patru Stefanu Gallinaru za gostoljubnost in za to, da so patri frančiškani več desetletij vedno prijazno sprejemali slovenske vernike na otoku. Znano je namreč, da bodo še zadnji frančiškani, “ki so bili stoletja varuhi, zaščitniki, zlasti pa gostoljubni spremljevalci tega kraja in romarjev”, v kratkem zapustili Barbano, njihovo mesto in vlogo pa bodo prevzeli člani drugega reda. Kot je povedal p. Stefano, je kriza poklicev pač prizadela tudi frančiškane, “svetišča pa ne bodo zaprli, saj (…)

Celoten zapis v tiskani izdaji

Romarji iz štandreške dekanije na Barbani

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme