Babica Pra je obiskala otroke

Piše: P. I.

Marijin dom pri Sv. Ivanu / Gledališki vrtiljak

Že na prvi letošnji predstavi Gledališkega vrtiljaka je bilo več kot očitno, da je odlična pobuda, ki sta jo Slovenska prosveta in Radijski oder uvedla pred 25 leti, še vedno aktualna in posrečena. Nekdanji mali gledališki abonenti, ki so morda postali starši današnjih gledalcev, so tudi po zaslugi te pomembne pobude zrasli v zavesti o pomenu gojenja in zgodnjega posredovanja otroške literature. Tudi druga predstava je to dokazala, saj je občinstvo napolnilo dvorano prav do zadnjega sedeža.

V predstavi z naslovom Babica Pra je prababica – pravljičarka (Mojca Weber) želela povedati otrokom pravljico Trnuljčica. Nenadoma pa se je pojavil Tiger (Tomaž Lapajne), ki je pravljičarki zmešal štrene.

Glavna in edina protagonista sta znala tako prepričati male gledalce, da so ti glasno sodelovali, vriskali, vstajali, skratka – uživali v predstavi. Najbolj je uspela šala, ko je nagajivi Tiger prababico zmedel in ji zamenjal knjigo, tako da je na lepem namesto zgodbe o Trnuljčici začela brati kuhinjski recept. Ko pa se je vrnila na prvotno zgodbo, je vpletla vanjo ne samo otroke, ampak vse občinstvo v dvorani: desna polovica gledalcev je uprizarjala služabnike, leva pa vojake. Na njen ukaz so morali izmenično “zaspati”. K poživitvi je prispeval tudi simpatični očka, ki je poosebljal pajka na zidu, ki plete mrežo in zaspi.

Lučka Susič, ki vsakokrat uvede posamezne gledališke predstave, je tudi tokrat ustvarila v otrocih pravo vzdušje in jim predstavila bistvo zgodbe, ob koncu pa je napovedala naslednjo predstavo z naslovom Medvedja simfonija, ki bo 4. decembra 2022 v izvedbi Gledališča Kukuc. Otroke bo obiskal in obdaroval tudi sv. Miklavž.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme