Ararad Khatchikiàn na obisku v Pevmi

V torek, 28. januarja, je obiskal učence osnovne šole Josip Abram v Pevmi res poseben gost, in sicer Ararad Khatchikiàn, po rodu Armenec, a rojen v Sudanu. Radovednim otrokom je pripovedoval življenjsko zgodbo in tragično usodo armenskega naroda, ki so ga z genocidom skušali izbrisati Turki. Povedal je, kako je oče moral zbežati iz rojstnih krajev in se preseliti v Sudan in kasneje poslati družino, ženo (Italijanko) in sinova, v kraje, kjer bi našli boljše razmere za življenje. Tako je Ararad prišel v Gorico, kjer je mati poznala prijateljico, ki je iz Opatije prišla v naše kraje. Tu so dolgo let živeli v sobici, ki jim jo je prijazno poklonila prav gospa. Ararad je tako lahko obiskoval šolo, zaradi imena in izvora pa ni bilo vedno lahko, je obrazložil. Otroci so se pačili in ga žalili zaradi neobičajnega imena in priimka. On pa je trdno vztrajal in jim vedno odpustil. Otrokom, ki so ga pozorno poslušali, je posredoval pomembno izkušnjo, in sicer, kako je lahko človek do sočloveka hud, samo ker nima enake barve polti ali ker enostavno prihaja iz drugih krajev. Učencem je priporočal, naj vedno spoštujejo bližnjega, ne glede na etnične razlike, saj smo vsi enaki in vsi sinovi narave. 

Ararad je na šolo prišel v družbi posebnega prijatelja, t.j. psa pasme husky. Ko je bil mlad, je namreč potoval na Alasko, kjer se je zaljubil v naravo, pse in v posebno disciplino, sani na pasjo vprego. To strast razvija tudi v naši deželi, in sicer na Trbižu, kjer vodi prav šolo sankanja in ob njej prireja tudi tekmovanja za male in starejše.  

Gost je presenetil otroke tudi z glasbo, saj je s sabo prinesel kitaro, s katero je zapel nekaj pesmi v materinščini in pri njih so s ploskanjem sodelovali tudi sami otroci. / MČ

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme