Ameriška jadrnica s krmarko Wendy Schmidt na čelu je zmagala na 54. Barcolani

Piše: Fotografije: damj@n

Barcolana 54Številni obiski in uspeh stojnice ZSŠDI

Ameriška jadrnica Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt je zmagala na 54. Barcolani, največji regati s skupinskim startom na svetu. Druga je bila branilka naslova, tržaška Arca SGR, tretja tržaška jadrnica Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, četrta pa slovenska Way of Life, ki jo je krmaril koprski olimpijec Gašper Vinčec. Wendy Schmidt je tako postala prva krmarka v zgodovini regate, ki je osvojila pokal. Dejala je, da je bila to zanjo najboljša regata, in razkrila, da bi si želela, da bi bila le prva med mnogimi ženskami, ki bodo še zmagale na Barcolani. Posadka Deep Blue je taktično zelo dobro pripravila tekmo. Vedeli so, da bo boj z daljšo jadrnico Arco SGR težak, toda izkoristili so priložnost in brez napak obdržali prednost, ki jih je pripeljala do zaslužene zmage. Lepa skupinska zmaga in močan znak za ženske športnice in športno oz. jadralno gibanje nasploh. Med posadko ameriške jadrnice je bil tudi Tržačan Andrea Visintini, ki pozna vsak kotiček Tržaškega zaliva. Tudi sam je priznal, da je bila letošnja Barcolana prava šahovska partija, ki so jo brez vsake napake zmagali.

Pred nedeljskim vrhuncem s pičakovanim jesenskim pokalom je bila v soboto tudi že ustaljena in priljubljena regata Go to Barcolana from Slovenia, ki je združila rekordno število 42 posadk. Zaradi brezvetrja so sicer progo nekoliko skrajšali. Startali so v Piranu, regato pa sklenili na Debelem Rtiču, kjer je slavila Maxi Jena s črnogorsko posadko z Milošem Radonjićem na čelu. Popoldne je bil na tržaškem nabrežju vsakoletni sprejem z nagrajevanjem, ki se ga je udeležil tudi minister na Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Na nagrajevanju je prisotne toplo pozdravil predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, za kulturno točko je poskrbel MPZ Vesna iz Križa. Minister Arčon je zbrane na dogodku nagovoril in podelil nekaj nagrad. V svojem nagovoru je minister dejal, da je šport vedno podiral meje in prav ta veliki mednarodni dogodek vidi kot priložnost za tkanje prijateljskih in poslovnih vezi. Minister je poudaril, da je iskreno ponosen na Slovenke in Slovence, ki živijo na Tržaškem in sestavljajo pomemben del skupnosti, predstavljajo pa tudi viden del tega mednarodnega jadralskega dogodka. Ta je bila že sedma izvedba sobotne regate, ki je uvod v nedeljsko regatno kraljico in jo skrbno pripravlja Tržaški pomorski klub Sirena, v sodelovanju z Jadralno zvezo Slovenije in ZSŠDI.

Barcolana pa ni le regata, ampak širši športni in družbeni dogodek ter priložnost za spoznavanje morja, obmorskih krajev in nenazadnje za zabavo. Že nekaj let v tednu poteka tudi literarni festival, Barcolana un mare di racconti – Barcolana, morje pripovedi. Vsako leto organizatorji poskrbijo za obisk vsaj enega slovenskega avtorja, letos je bil prisoten Drago Jančar. Na tržaškem nabrežju so postavili številne živahne stojnice, med katerimi je bila tudi stojnica ZSŠDI. Pred stojnico so izvedli bogat program za šole, dogodek AperiBarcolana v sodelovanju z ZKB Mladi, nastop Vokalne skupine Anakrousis, nastop MPZ Vesna, predstavitev odbojkarskih ekip in oddaje v živo “ZSŠDI kliče-Live from Barcolana”, na kateri so letos sodelovali deželni odbornik FJK Pierpaolo Roberti, deželni svetnik SSk Marko Pisani, župan Občine Devin – Nabrežina Igor Gabrovec, županja Zgonika Monika Hrovatin, mladi ZKB in mladi športniki. Stojnico ZSŠDI je tako obiskalo več kot 250 učencev in dijakov slovenskih osnovnih, nižjih srednjih in višjih srednjih šol ter celo malčki iz vrtca so si ogledali razstavo o zgodovini slovenskega športa v Italiji. Mladi gostje stojnice so bili deležni posebnega sprejema, vodenega ogleda in daril ZSŠDI.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme