Alojz Rebula prvič v češkem jeziku

Pred nekaj dnevi je izšla prva knjiga Alojza Rebule (1924–2018) v češkem jeziku – Nokturno za Prímorí/Nokturno za Primorsko. Prevedel jo je Aleš Kozár, izdala pa Založba Protimluv iz Ostrave. Marsikdo se bo začudil, kako to, da nobeno Rebulovo delo ni izšlo že prej… Mimogrede – Boris Pahor nima v češkem jeziku še nobenega knjižnega prevoda. Naj to ne zveni kot očitek češkim založnikom, saj so enako pragmatični, v določeni meri celo manj zamudniški kot slovenski.
Pot slovenske literature na Češko je namreč zelo različna, ovinkasta, pravzaprav brez vnaprej znanega, kaj šele zagotovljenega uspeha. Največkrat temelji na osebni pobudi prevajalcev in razgledanosti, naklonjenosti založnikov, ki so pripravljeni tvegati z izdajo knjige slovenskega avtorja. Pesnik Jirí Macháček, glavni urednik literarnega mesečnika in založbe Protimluv, v tem pogledu sodi med vodilne založnike, saj je zadnja leta izdal že več slovenskih avtorjev, npr. zbirke Mete Kušar, Primoža Reparja in Josipa Ostija, veliko prevodov in prikazov pa je vsaj v odlomkih našlo prostor v istoimenski reviji, tako kot tudi Rebula.
Nokturno za Primorsko je izšel petnajst let po izidu izvirnika (2004, Mohorjeva Celje/Trst), in skoraj toliko let je minilo, odkar je Alojz Rebula dobil zanj nagrado kresnik (2005).
Če brskam po motivih, zakaj je Rebulov češki prvenec prav Nokturno za Primorsko, si upam sklepati, da deloma tudi zaradi nagrade, kresnika, ki je dobra, čeprav zunajliterarna referenca. Rebula se je “ujel” zaradi tematike, ki je lahko češkemu bralcu in založbi blizu. Založnik namreč Rebulovo delo takole predstavlja: “Možno ga je dojemati kot zgodovinski roman o neki dobi, mogoče ga je brati kot tragični zapis neke človeške usode, prav tako pa je mogoče v delu iskati tudi sporočilo temeljnih vrednot v destabiliziranem svetu. Alojz Rebula, zdaj že klasik slovenske literature, v romanu zaznava ideološke pritiske, represijo, ki jo posamezni režimi izvajajo, in posledično nastajanje ideoloških barier med običajnimi ljudmi”.
Kakor da bi Rebula pripovedoval o atmosferi, protislovjih in dilemah, ki prav zdaj, ob tridesetlenici žametne revolucije pretresajo sodobno Češko.

Piše Peter Kuhar: Novost na knjižnih policah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme