Kultura

Ali znamo sobivati z ljudmi različnih narodnosti?

Ali znamo sobivati z ljudmi različnih narodnosti?

Abonmajska sezona SSG 2017/2018 v Gorici: Soseska Evropa

Sodeč po predstavi Soseska Evropa, je sobivanje z različnimi etničnimi resničnostmi možno, a le, če smo kot posamezniki miselno dovolj odprti za sprejemanje drugačnih kultur, navad, značilnosti pač, ki označujejo evropske, pa tudi druge narodne skupnosti. Otresti se moramo tudi vseh predsodkov, ki nam ustvarjajo pregrade. Te pa nam onemogočajo se približati sočloveku, ki je zrasel v drugačnem okolju kot mi. Razmišljati tako je vzorno in modro, ko pa se človek znajde v resnici pred drugačnim in drugačnostjo, postane gotovo vse težje. Dvojezična predstava Soseska Evropa ali Kako postati Evropejci z zaščitenim poreklom! Condominio Europa Come diventare europei doc, se tega nelahkega problema loteva s humornim ključem, saj je v njej posutih veliko komičnih trenutkov. Ti pa izvirajo iz večkrat drobnih nesporazumov ali nepomembnih pripetljajev. V tem “posebnem” stanovanjskem bloku sobivajo protagonista, Slovenec Danilo z željami po pevski karieri, Kraševec trdnih korenin, ki rad kaj dobrega poje, njegova italijanska družica Nicoletta, ki se trudi, da bi se naučila slovenščine in je prepričana vegetarijanka ter športnica in ima rada novosti in drugačne kulture, pa še Italijan Nicola, homoseksualec, ki je še zmeraj zatreskan v nekdanjega partnerja Danila, Lojza, Agnieszka, Pierre, Mercedes, Slobo, Kirsti, ki so pripadniki raznih evropskih narodov. Poljakinja je zelo verna, južnjak je vročekrven, Srb je nagle jeze in prepirljiv, ženske iz severnih krajev so emancipirane… Sobivanje ni lahko, težave nastanejo že zaradi malenkosti. Nesoglasja se razplamtijo zaradi “skrivnostnega” dogodka v smešni detektivki, ki je metafora odnosov v težko združljivi Evropi. V teh stanovalcih se zrcalijo stereotipi, ki smo jih ustvarili na račun ljudi iz različnih držav, zaradi njihovih značajev, navad…
Predstava je nastala v koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča in Bonawentura – Gledališča Miela v sodelovanju z ZSKD in Mittelfestom in je že obredla kar nekaj odrov. Avtorji so Martin Lissiach, Daniel Dan Malalan in Sabrina Morena, ki je tudi zrežirala predstavo. Duhovito besedilo, ki v razbremenjujočem humornem duhu predstavlja zapletene teme težavnega sobivanja, je nekako nadaljevanje dvojezične predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah.
Postati Evropejci z zaščitenim poreklom ni lahko, možno pa je.
Protagonista Danila in Nicoletto z dokaj humornimi potezami živahno upodabljata Daniel Dan Malalan, ki bo v letošnji sezoni član SSG, in Nikla Petruška Panizon. Na ekranu pa se v različnih vlogah pojavljajo Laura Bussani, Vesna Guštin, Tiina Hallikainen, Franko Korošec, Alessandro Mizzi, Marcela Serli, Mefehnja Tatcheu. Scensko podobo – notranjost stanovanja Danila in Nicolette – ter kostume si je zamislila Sabrina Morena. Za video in avdio posnetke so poskrbeli Antonio Giacomin, Bruno Beltramini in Havir Gergolet. Pri predstavi je bila soudeležena tudi umetnostna galerija TrArt.
V goriškem Kulturnem domu je bila Soseska Evropa na programu v ponedeljek, 30. oktobra 2017, kot uvod v letošnjo gledališko sezono SSG, ki se bo začela v ponedeljek, 27. novembra, ob 20.30 v goriškem Kulturnem domu, ko bo SSG v režiji Alena Jelena uprizorilo “urbano” komedijo Resnica.
V veliki dvorani Kulturnega doma se je na tej uvodni predstavi zbralo ne ravno številno občinstvo. Največ je bilo zvestih, dolgoletnih abonentov. Nekateri so sprejeli tudi povabilo SSG in se eno uro pred predstavo zbrali v atriju Kulturnega doma, da bi z umetniškim koordinatorjem SSG, režiserjem Igorjem Pisonom, nazdravili letošnji sezoni za Gorico, ki jo zaznamujejo komedije. Pison je ob Rossani Paliaga, odgovorni za stike z javnostjo, v prijetnem klepetu predstavil goriško sezono, ki jo sestavlja osem dogodkov, od teh je kar pet komedij, in bo v decembru ponudila dva koncerta v organizaciji Kulturnega doma in Kulturnega centra Lojze Bratuž. Prvi bo 10. 12. v Kulturnem domu v Gorici koncert ŽePZ Carmen manet, ki je letos zmagal na prvi izvedbi Evrovizijskega zbora leta v Rigi, drugi pa v Kulturnem centru Lojze Bratuž 20. 12. z naslovom Iz srca vsi radujmo. To bo tradicionalni božični koncert v produkciji domačih ustvarjalcev. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!