Ali je ruska vodka boljša od domače travarice?

Piše: Katarina Visintin

KD Sovodnje / V treh dneh okoli sveta

V četrtek, 11. februarja, je potekalo drugo srečanje iz niza potopisnih predavanj V treh dneh okoli sveta, ki ga organizirata kulturno društvo Sovodnje in mladinski odsek. Tudi tokrat so se zainteresirani povezali preko spleta in prisluhnili predavanju z naslovom Ali je ruska vodka boljša od domače travarice?

Domačin Luca Milocco je odbojkarski trener na mednarodni ravni. Leta 2012 je prvič odpotoval v Rusijo, da bi pomagal pripraviti športnice ruske ženske odbojkarske reprezentance U18. Luca je odbojkarsko skupino treniral v olimpijskem centru Novogorsk in v centru zveze Volley grad oz. v mestu odbojke v Krasnodarskem Kraiu ob Črnem morju.

Gost je poslušalcem opisal Moskvo preko anekdot, ki jih je doživel v velikem mestu. Najprej je povedal nekaj splošnih podatkov velike Rusije, nato pa začel pripovedovati. Pokazal je fotografije bazilike sv. Bazilija, Leninovega mavzoleja, velikega trgovskega centra Gum ter moskovski Kremelj, njegov park in palače ter še veliko drugih. Povedal je, da so cerkve v Moskvi zelo bogato okrašene z velikimi ikonami in zlatom. Ceste in parki so čisti, mesto ponuja presenetljive zanimivosti, obenem pa se hitro razvija in prenavlja. V glavnem je iz enega kraja v drugega potoval z vlaki, v katerih je večkrat tudi spal zaradi velikih razdalj in nenavadnih urnikov. Po Moskvi pa se je premikal s podzemno železnico, katere postaje so razkošno okrašene. Dalje je razlagal način življenja, ki ga imajo tamkajšnji ljudje: med tednom delajo v mestu, ob koncu pa gredo na podeželje v dače oz. vikende. 

Nazadnje je Luca odgovoril še na razna vprašanja poslušalcev in pokazal nekaj tradicionalnih predmetov iz Rusije, kot so kučme, noži in žgane pijače. Priznal je, da mu je med rusko vodko in domačo travarico še najbolj všeč domače žganje.

Naslednje in zadnje srečanje bo v četrtek, 18. februarja, ob 20.30. Mladi domačin Vasja Butkovič bo predstavil Kitajsko, ki jo je obiskal zaradi študijskih razlogov. Tudi tokrat bo srečanju možno slediti preko Facebooka na strani KD Sovodnje ali preko aplikacije Google meet, s predhodno prijavo na kdsovodnje@gmail.com.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme