Ali je boljša vladna koalicija ali predčasne volitve?

Na prvem mestu aktualnega dogajanja v Sloveniji je strah pred zloveščim virusom, ki se iz izvora in žarišča na Kitajskem širi v mnoge druge države. Na Slovenskem so doslej odkrili štiri okužene osebe, ki so se nahajale na počitniški ladji Diamond Princess na Japonskem. Širijo se govorice, da je okuženih Slovencev več, kot pa navajajo viri na ministrstvu za zdravje, pri čemer pa je epidemija dobila tudi politično obeležje. Ob zatrjevanju, da je Slovenija dobro pripravljena in ima dovolj specializiranih zdravnikov in drugega osebja, da bi se lahko uspešno soočila z morebitnimi novimi primeri koronavirusa, pa v opozicijskih strankah opozarjajo, da ima naše zdravstvo premalo postelj in infrastrukturnih zavodov, da bi lahko preprečili morebitno nadaljnje širjenje virusa. Različna mnenja in spori o tem obstajajo in jih niso razrešili niti na izredni in nujni seji pristojnega odbora oziroma komisije državnega zbora.
V politiki pa se z različnimi pogledi in stališči pripravljajo na bližnjo odločitev o tem, ali bo za premostitev politične krize, nastale z odstopom premiera Marjana Šarca in posledično razrešitvijo vlade, oblikovana nova vladna in parlamentarna koalicija iz strank oz. poslancev sedanjega mandata ali pa bodo potrebne nove izredne parlamentarne volitve. Pred to odločitvijo se je v Sloveniji razplamtelo toliko obtožb in sovraštva, v obsegu, kakršnega še ni bilo v vsej zgodovini slovenske parlamentarne ureditve in demokracije. Nastal je vtis, da so v politiki vsi proti vsem, izhodišče sporov in polemik pa je do skrajnosti priveden strah pred morebitnim oblikovanjem desnosredinske vlade s koalicijo, ki bi jo sestavljale Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija, stranka krščanskih demokratov, Stranka modernega centra in Demokratična stranka upokojencev, bolj znana kot DESUS. Predvideno novo oblast naj bi s svojimi stališči, pogledi in politiko navdihoval in usmerjal Janez Janša, predsednik SDS.
Nova slovenska vlada bo zagotovo nastala v roku, določenem z ustavo, toda pred tem je, kot omenjeno, nastalo vzdušje, v katerem prevladujejo fanatizem, nestrpnost in sovraštvo. Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premiera Marjana Šarca, pred tem pa navdušen podpornik in izvajalec politike predsednika SDS, Janeza Janše, zdaj zatrjuje, “da Janez Janša ustvarja izredne razmere v Sloveniji, njegova stranka, SDS, pa deluje po načelih mafijskega poslovanja”. Poslanec SDS Žan Mahnič pa je kot podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb generalno direktorico Policije Tatjano Bobnar obdolžil, da izvaja prikrite preiskovalne ukrepe zoper tiste člane in svojce političnih strank, ki bi rade oblikovale novo vladno koalicijo. Predstojnica policije je takšno namero ogorčeno zanikala, zato toži Žana Mahniča, on pa njo. Poslanci parlamentarnih strank so v svojih mnenjih previdni, vendar zahtevajo preiskavo o delovanju policije v sedanji politični krizi. Oglasila se je tudi Alenka Bratušek, predsednica istoimenske stranke, in sporočila slovenski javnosti in politiki, da so policisti brez razloga ustavili in zasliševali njenega sina. “To ni bilo slučajno, v slučaje ne verjamem”, pravi.(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Dr. Edi Gobec iz ZDA o značaju in ravnanju Slovencev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme