Aktivna sobota – Ekološki dan

Piše: Tamara Mizerit

V soboto, 25. marca 2023, se je po dvoletnem premoru odvijal ekološki dan po Števerjanu. Zamisel za organizacijo tega dne je prišla od članov lovskih družin iz Števerjana in Jazbin, podprli pa so jo tudi občinska uprava, vaška civilna zaščita, kulturni društvi F. B. Sedej in Briški grič ter Osnovna šola Alojz Gradnik.

Udeleženci smo se zbrali ob 9.00 pred občinsko hišo, od koder smo se po skupinah namenili po vaških zaselkih. Veliko je bilo tudi otrok, ki so v spremstvu staršev in učiteljic pomagali pobirati odpadke. To, da so tudi otroci in mladi vključeni v tovrstno iniciativo, je zelo pomembno, kajti samo tako bodo že z majhnega razvili čut za čisto okolje, v katerem živijo, in spoštovanje do narave. Nabralo se je kar nekaj vreč raznoraznih odpadkov, ki jih ljudje, namesto da jih mečejo in raznašajo v naravo, sicer lahko oddajo v smetnjake ali pustijo kar pred hišo, saj jih uslužbenci smetarskih podjetij redno odvažajo. Dobro vemo, kje so divja odlagališča po vasi, zato nas nikoli ne preseneti, kje se pobere največ pločevink piva, kje se najdejo cigaretne škatle in ogorki ali celo kosi pohištva in razni kosi železa. Hvalevredno delo so opravili tudi člani civilne zaščite s čiščenjem cestnih odtokov.

Dan je bil prijeten za pohajkovanje po vasi, druženje in kramljanje. Skvarila nam ga nista niti rahla sodra in leden dež, ki se je vsul pred poldnevom. V spodnjih prostorih društva na Bukovju, kjer ima sedež tudi lovska družina, nas je čakalo lepo presenečenje, saj so nam lovci pripravili zelo okusno kosilo. Zahvala gre še Romanu Vogriču, ki nam vsakič pripravi kaj na žaru. Ob dobri briški kapljici se je veselo druženje zavleklo do poznega popoldneva.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme