Agenda 2030

Časnikarski krožek v Trstu

V prostorih Časnikarskega krožka v Trstu je bilo v petek, 18. februarja 2022, predavanje, ki so ga priredili deželna UCSI (Katoliška zveza časnikarjev), deželna Časnikarska zbornica in naš tednik Novi glas. Naslov predavanja, pravzaprav srečanja za časnikarje, je bil Izzivi za časnikarstvo med globalno in lokalno informacijo, 17 ciljev Agende 2030 v očeh mladih in v pripovedih časnikarjev.

Prireditelji so povabili medse predsednika državne UCSI Vincenza Varagoneja in prof. Paolo Springhetti, ki je z Mario Paolo Piccini souredila knjigo-raziskavo Razmisliti prihodnost (Pensare il futuro). Predsednik deželne Časnikarske zbornice Cristiano Degano je prisotne najprej pozdravil in povedal, da je to eno prvih predavanj v živo v času pandemije, kot je tudi izpostavil nelahek položaj, v katerem smo se znašli časnikarji. Predsednik deželne UCSI in odgovorni urednik našega tednika Jurij Paljk pa je pozdravil državnega predsednika UCSI Varagono in mu orisal delovanje deželne UCSI, v kateri smo zastopani tudi slovenski časnikarji, žal nas je malo. Paljk je tudi orisal položaj časopisov danes, še posebno krajevnih, ki bi brez državne pomoči že zdavnaj zamrli.

Ivan Bianchi, tudi sam član zveze UCSI, pa je nato vodil srečanje, ki se ga je udeležilo okrog dvajset časnikarjev. Prof. Paola Springhetti je orisala Agendo 2030, o kateri se zelo malo ve, čeprav se veliko govori o globalnih spremembah na področju “trajnostnega razvoja”, ki se vseh nas še kako tiče. Predsednik UCSI Varagona pa je spregovoril o tem, da skuša sam spoznati krajevno stvarnost po Italiji, kot je tudi povedal, da je poklic časnikarja danes v veliki krizi, ker se svet bliskovito spreminja, časnikarski poklic pa še posebej, predvsem zaradi sodobnih tehnologij in digitalnega sveta, svetovnega spleta, ki po eni strani omogoča vsem, da smo hitro seznanjeni z novicami, a ima nevarne pasti, o katerih se je treba pogovarjati, še posebej se je treba zavedati, da je prav na spletu izjemno veliko lažnih in izmišljenih novic in vesti. Če po eni strani tiskana beseda počasi in nezadržno izumira in posredno zato umirajo časopisi, pa je tudi res, da brez poklicnih časnikarjev kolikor toliko objektivnih informacij tudi na spletu ni.

Preberi tudi

Družinski abonma SSG: Kure?!

Tržaška

Dobrodelni večer

Tržaška

Dobrodelni večer

27.01.2023
Saksidove Malenkosti, ki to niso

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme