Goriška

Afriška vas je novost letošnjih “Okusov”

Afriška vas je novost letošnjih “Okusov”

Od 26. do 29. septembra / 16. Okusi ob meji

Organizatorji letošnje izvedbe goriške poulične prireditve Okusi ob meji napovedujejo rekordno število stojnic. Slavnostno odprtje bo v četrtek, 26. septembra, na Trgu sv. Antona v Gorici, kjer bo mlada goriška pevka Tish, ki je zaslovela po udeležbi v italijanskem talent showu “Amici”, prerezala trak in v večernih urah nastopila pred goriškim občinstvom. Prireditev finančno podpirajo Občina Gorica, Dežela FJk, Trgovinska zbornica za Julijsko krajino, Fundacija Goriške hranilnice, bančni zavod Cassa Rurale FJk in podjetje Conad.
Letos se bo po mestnih ulicah v dvajsetih tematskih sklopih razporedilo kar 413 stojnic iz 54 držav – to je največje dosedanje število sodelujočih. Glavna novost izvedbe je nedvomno prihod kulinaričnih dobrot z afriške celine. Ob osemnajstih “vaseh”, ki bodo obarvale mestno središče, bodo tudi stojnice iz Avstralije, Nove Zelandije in Sirije, afriška vas, z devetnajstimi stojnicami, pa se bo razprostirala na Verdijevem korzu med muzejem kompleksa sv. Klare in poštno stavbo. Sladokuscem bodo na voljo tradicionalne jedi iz Tunizije, Senegala, Egipta, z Madagaskarja, Slonokoščene obale in iz drugih afriških držav. Afričani nam bodo postregli s cvrtjem, plantain banano, gomoljem yamom, sladkim krompirjem in manioko, z okusnim butičnim pivom iz Srednje Afrike, kateremu ob varjenju dodajajo začimbe, kot so kardamom, cimet in klinčki, ter s kakavom aromatiziranim penečim vinom s Slonokoščene obale.
Salon okusov bo tudi letos imel v gosteh znane osebnosti iz sveta kulinarike: na Trgu sv. Antona bo italijanski kuhar, gastronom in kulinarični kritik, “kralj kvašenih izdelkov”, Antonio Lamberto Martino, vodil delavnico o temi moke – poudaril bo pomen izbire kakovostnih surovin in priprave jedi, vezanih na območje. V niz dogodkov, ki bodo v Salonu okusov, spada tudi delavnica o podjetništvu v enogastronomskem sektorju, ki bo potekala že v sredo, 18. septembra, na Goriškem gradu. Glavni cilj delavnice je vzpostavitev sodelovanja med mladimi in krajevnimi podjetniki, ki se ukvarjajo z gostinstvom in pridelovanjem vina. Ob raznovrstni kulinarični ponudbi bo v Gorici živahno tudi na kulturnem področju, saj so na programu letošnjih Okusov ob meji tudi številne kulturne prireditve. Vstop na Goriški grad bo prost in obiskovalci se bodo lahko tam udeležili dogodka s pokušnjo “srednjeveških jedi”, v goriški sinagogi pa bo po vodenem ogledu judovske četrti prišla na vrsto degustacija vin kosher. Tudi letos bodo v “ulici okusov”, med Travnikom, Raštelom in Trgom Cavour, v prostorih najstarejših trgovin v mestu, na voljo različni kulinarični izdelki, v “morski vasi” bodo stojnice z ribjimi specialitetami, kruh, testenine in pizza pa bodo domovali na Verdijevem korzu.
Tudi pri Zvezi slovenske katoliške prosvete iz Gorice se že pripravljajo na sodelovanje pri poulični manifestaciji, saj bodo postavili velik šotor v ulici Crispi, ob Trgovinski zbornici. Skupen prostor, zamejsko vas, bodo sestavljale stojnice slovenskih društev Sabotin iz Štmavra, F. B. Sedej iz Števerjana in Vinoteka Števerjan, Vrh Sv. Mihaela ter Hrast iz Doberdoba. Tudi letos bo ponudba enogastronomskih dobrot nedvomno raznolika in vsako društvo bo ponudilo svoje specialitete in tako zadovoljilo najzahtevnejše ljubitelje dobre hrane. Poleg kulinarike bo v zamejski vasi poskrbljeno tudi za glasbeno razvedrilo: v živo bodo nastopili v četrtek, 26. septembra, pihalni orkester SCGV Emil Komel, v petek, 27. septembra, Ansambel ABC, v soboto, 28. septembra, ansambel Love guns, v nedeljo, 29. septembra, pa Briški kvintet. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

13.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!