A dvigni oko!

Premišljeval sem, kako bi slikovito predstavil svoj pogled na sedanje burno in razburkano dogajanje doma in po svetu, in na misel mi je prišla ljubka pesmica našega mojstra Župančiča Večer v pristanu. Naj se vam, dragi bralci, ne zdi, da je dolgovezna in okorna, je namreč zelo v redu takšna, kot je:
“Elektrika, plin, rdeči, zeleni signali –
kot bi se žonglerji s slepečimi noži igrali,
vse mešajo, mečejo semtertja jezera vali.
Kar parnik z lopatami ves ta nemir še vznemiri,
ugasne odsvit, spet plasne, v elipsah se širi,
z verigami zvonci, piščalke z rogovi v prepiri.
Naval na mostiče, pozdravi sprejema, slovesa,
in petje in vzkliki in tajna solza’ iz očesa,
in dim in zastave – fantastična v vihri drevesa.
A dvigni oko: tam, po vsemirja dvori
Mirno’ razstavljeni nebeški kori”.
Dva povsem različna pogleda na dva povsem različna svetova. Kakor danes: pogled na zbegano in zmedeno zemljo, na bučne plotune pogosto tudi nasprotujočih si podatkov in mnenj in ocen in napotkov in smernic in zapovedi in prepovedi na eni strani – in pogled na spokojno zvezdnato nebo in “mirno’ razstavljene nebeške kore” na drugi strani …
In vsem je dobro znano, kdo prebiva nad temi “nebeškimi kori”: “On, ki sredi silnega viharja mirno spi na barki” (Mr 4,35-41). “On, ki na barki prestrašenih mornarjev pošilja trden spanec svojemu preroku Jonu” (Jon 1,5). On, “ki ne pusti, da omahne tvoja noga, ki kot tvoj varuh ne zadremlje. Glej, ne zaspi in ne zadremlje, varuh Izraelov”! (Ps 121,3-4).
Zato se v tem velikonočnem času s še večjo vnemo obračamo na Gospoda in ga prosimo z besedami apostola Pavla: “Naj nam Bog našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče veličastva, da’ duha modrosti in razodetja, da bi ga spoznali, in našemu srcu razsvetljene oči, da bi vedeli, kakšno je upanje, v katero nas je poklical, kakšno bogastvo veličastne njegove dediščine pri svetih”! (Ef 1,17-18).
Bratje in sestre! Vsem želim globoko doživetje in radostno izkustvo vstajenja našega Gospoda in Zveličarja Jezusa Kristusa. Kakor kliče apostol Pavel: “Vzdrami se, ki spiš, in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus”! (Ef 5,14). Kakor se naše telo vsako jutro prebudi in zakoraka v nov dan, tako naj se, morda po dolgem času, za Veliko noč prebudi naš duh in se požene v prihodnost, v bližnjo in daljno prihodnost, novim bojem in novim zmagam naproti. Gospod nas vabi: “Jaz sem svet premagal”! (Jn 16,33).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme