80-letnica Franca Pohajača

Piše: Urška Petaros

Okrogel življenjski jubilej priljubljenega župnika z Opčin

Pred dvema letoma je bil v župnijski cerkvi na Opčinah velik praznik. Domači župnik je namreč praznoval 50. obletnico mašniškega posvečenja. Že takrat se je v prepolni cerkvi med verniki, ki so hoteli počastiti njegov praznik, šušljalo, da bodo v župniji kmalu spet praznovali, saj bo župnik Franc Pohajač slavil 80. rojstni dan.

In res se je openska župnija 4. februarja letos zbrala, da bi počastila njegov osebni praznik. Tokrat cerkev ni bila prepolna, saj tako velevajo priporočila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, pa vendar je bilo večerno bogoslužje slavnostno, kot je lahko v teh pogojih.

Večerno sveto mašo je daroval sam slavljenec ob somaševanju Metoda Ogorevca in Jožeta Bajzka. V pridigi se je dotaknil tudi svojega rojstnega dne: Bogu se je hudomušno zahvalil za 80 let potrpljenja, ki ga ima z njim. Ob tem je številne vernike, ki so se zbrali pri sveti maši, povabil, da prikličejo v spomin vse, ki so desetletja, pa tudi stoletja hodili v opensko župnijsko cerkev in tam doživeli uslišanje. Prepričan je namreč, da so mnogi v openski cerkvi našli tisto, kar jim je dejansko omogočilo, da so našli smisel v svojem življenju. “Ko praznuješ tak rojstni dan, se zaveš, kako je naš Bog neverjeten, saj te toliko let spremlja ob vseh šibkostih in tolikih nevšečnostih, potrpi in te spet znova umiri,” je poudaril gospod Pohajač. V pridigi je med drugim opozoril na pomen srečanja s sočlovekom. Prav vsem se je zahvalil za bližino in lepe želje, ki mu jih podarjajo, in se svojim vernikom priporočal v molitev.

Mašo je obogatilo ljudsko petje, pred  blagoslovom pa so na vrsto prišle še čestitke župnijske skupnosti. V imenu župnije je gospodu Pohajaču voščil Stojan Pahor, ki mu je tudi izročil darilo. Denarni prispevek, ki ga je prejel slavljenec, bo namenjen sestram uršulinkam v Ljubljani, ki pomagajo družinam v stiski. V imenu Mešanega cerkvenega pevskega zbora sveti Jernej je župniku voščil Tomaž Susič, Stanka Čuk pa v imenu gojencev Sklada Mitja Čuk. Ob koncu so vsi skupaj vidno ganjenemu 80-letniku voščili še s tistim, kar ima najraje: pesmijo. Posvetili so mu rojstnodnevno Mnogaja ljeta in Marijino Marija skoz življenje.

Gospod Franc Pohajač se je rodil v Celju, večino svojega življenja pa je preživel prav na Opčinah. Tja je prišel že leta 1969, sprva je bilo sicer mišljeno, da bo ostal samo eno leto, naposled pa je še danes na Opčinah, kjer je od leta 2000 tudi župnik in tako vodi versko življenje v Župniji sv. Jerneja na Opčinah in v podružnicah pri Banih in na Ferlugih, zadnjih nekaj mesecev pa mašuje tudi v Trebčah. Že od nekdaj mu je bila zelo pomembna glasba, s katero se je znal približati mladim. Takoj je namreč začel ustanavljati glasbene skupine pod okriljem openskega Finžgarjevega doma, med temi ansambel Taims, Galebi, Zvezde in Rdeči nagelj. Leta 1978 je ustanovil tudi pevski zbor Vesela pomlad, pri katerem je bil tudi dolgo dirigent. Zbor do danes neprekinjeno goji glasove mladih pevcev. Franc Pohajač tako že več kot pet desetletij skrbi za versko življenje Opencev, pa tudi za kulturni utrip vasi.

Kljub temu da je bil četrtkov praznik prijeten, pa župnik obljublja, da bodo vsi skupaj nazdravili, ko bo pandemije konec.

Preberi tudi

Papež bo kmalu obiskal Irak

Kristjani in družba

Spotikavec za Placida Corteseja

Kristjani in družba

Umrl je duhovnik Lucio Gridelli

Tržaška

Ne odtegujmo roke bližnjemu!

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme