75 let prvih skavtskih obljub v Gorici

V soboto, 16. oktobra 2021

Skavtsko gibanje na Goriškem slavi svojo 75-letnico. V soboto, 16. oktobra, bodo goriški skavti z nizom pobud obeležili jubilej in svoje veselje delili ne le z danes obstoječimi in dejavnimi skupinami, temveč z vsemi občani. V ta namen je spontano nastal odbor, ki se želi spomniti več tisoč goriških skavtov, ki so v vsem tem času prehodili pot, kot jo je začrtal ustanovitelj lord Baden Powell. Spomnili se bodo na temeljna načela te pomembne vzgojne izkušnje, na taborjenja z nahrbtnikom na ramenih, na taborne ognje in petje ob zvokih kitar, na trenutke igre in razmišljanja, pa tudi na konkretna dejanja in solidarnostne akcije.

V omenjenem odboru sedijo predstavniki AGESCI Gorizia 1, 2 in 3, predstavniki naših zamejskih skavtov SZSO, Scout d’Europa (FSE) iz Ločnika, skupine AMIGOS in nove skupine Aquile Randagie iz Gorice.

POGLED NAZAJ

Prvi zametki skavtizma na Goriškem segajo v 20. leta prejšnjega stoletja, ko je tu nastala prva sekcija CNGEI (Corpo Nazionale Giovani Esploratori Italiani), in sicer v stavbi knjižnice v ul. Mameli. A ta skupina ni trajala dolgo. Pod fašizmom se kaj dosti ni zgodilo, saj je režim strogo nadzoroval mladinske dejavnosti. Koncu druge vojne je sledil družbeni, gospodarski in kulturni razmah: v nekaj letih je nastalo kar nekaj skavtskih – katoliških in laičnih – skupin. Posebno živahne so bile župnijske skupnosti na Travniku in okrog Stelle Matutine, kjer je v nekaj mesecih nastalo kar pet skupin ASCI (Associazione Scoutistica Cattolica Italiana). Po prvem taborjenju poleti 1946 v kraju Collina-Forni Avoltri je 13. oktobra pred votlino lurške Marije na dvorišču semenišča v ul. Alviano obljubilo prvih sedem goriških skavtov skupine Gorizia II.

SOBOTNI PROGRAM

V raznih vitrinah po Raštelu bo med 15. in 22. oktobrom na ogled razstava skavtskih krojev in predmetov (odprtje 15. oktobra ob 18. uri).

Na Travniku bosta šotor in jambor. Uradni dvig zastave bo 16. oktobra ob 9. uri. Ob 15.20 bo slovesen trenutek s predstavniki krajevnih uprav in s krajšo predstavitvijo jubileja. Ob 15.30 se bodo začele igre po mestu za volčiče in izvidnike. Ob 17.30 shod na Travniku. Ob 18. uri bo dogajanje kronala praznična skavtska maša pri sv. Ignaciju: daroval jo bo župnik Nicola Ban ob somaševanju skavtskih asistentov. Ob 19.30 se bo slavje uradno končalo s spustom zastave na jamboru.

Toplo vabljeni in … bodite pripravljeni!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme