Aktualno

70 let že diha ta želja po svobodi

70 let že diha ta želja po svobodi

Zahvalna slovesnost ob 70-letnici prihoda v Argentino

Z gospo Mariano Poznič, urednico Svobodne Slovenije, spletnega časopisa Slovencev v Argentini, smo se dogovorili, da lahko objavimo zapis o slavju, ki so ga Slovenci imeli v Buenos Airesu, “da se zahvalimo Argentini, da je naše starše in stare starše sprejela v hudih časih svetovne zgodovine, ko je zelo malo držav brezpogojno odpiralo vrata skupinam emigrantov”, kot so sami zapisali. Za sodelovanje se toplo zahvaljujemo.
Slovenci v Argentini smo počastili 70. obletnico prihoda v Argentino, zaradi eksodusa po drugi svetovni vojni. Pred 70 leti se je pričenjala epopeja teh 6.000 Slovencev, ki so z negotovostmi in sledmi solz v očeh začeli novo življenje tukaj v Argentini. Čeprav so žalostni spomini dolgo časa odmevali v srcih teh 6.000 izseljencev, se je zanje začelo novo življenje, polno blaginje, novih priložnosti in izpolnitev. Zato smo se mi, sinovi in hčere teh pionirjev, ki niso oklevali pri žrtvovanju vsega v zameno za svobodo, zbrali v nedeljo, 30. septembra, v Buenos Airesu, da smo se zahvalili Bogu in Argentini za priložnost, da znova zaživimo v tej novi domovini.
Naša slovesnost se je pričela ob 9. uri na trgu Plaza San Martin. Zajetno število ljudi in 40 narodnih noš se je zbralo pred spomenik očeta argentinske domovine. To prvo gesto smo storili z namenom, da se zahvalimo Argentini, da je naše starše in stare starše sprejela v hudih časih svetovne zgodovine, ko je zelo malo držav brezpogojno odpiralo vrata skupinam emigrantov. Zapeli smo himni obeh domovin in predsednik organizacije Zedinjena Slovenija, inž. Jure Komar, nam je podal nekaj misli o tej pomembni obletnici. Spomnil nas je na resnost tega zgodovinskega trenutka in pomembnost vloge monsinjorja Janeza Hladnika v pogajanjih z argentinsko vlado, ki je velikodušno sprejela naše starše in jim dala priložnost, da si lahko postavijo dom in gradijo prihodnost, pri čemer jim je prav tako dovolila ohranjanje njihovega jezika in kulture. V zameno za radodarnost in s pomočjo vrednot, ki so jih prinesli iz Slovenije, so ti migranti vračali državi tako, da so postali dobri delavci, podjetniki, strokovnjaki in dobri duhovniki in sestre. V znak hvaležnosti so predstavniki krovne organizacije Zedinjena Slovenija postavili venec rož pred spomenikom generala San Martina v imenu tistih 6.000 src in v našem imenu, ki smo tisti, ki bomo nadaljevali te sanje in prizadevanja.
Kljub slabi vremenski napovedi smo imeli krasno sončno jutro in smo lahko kar peš stopili proti buenosaireški stolnici v osrčju mesta, da bi začeli drugo pomembno dogajanje te obletnice, namreč zahvalo Bogu, da nam je poklonil čudež preživetja komunističnega preganjanja v Sloveniji in nov dom v Argentini. Ob 10. uri se je pričelo bogoslužje, ki smo ga skrbno in z veliko ljubeznijo pripravili. Prisotni so bili vsi predstavniki naših domov, šol in organizacij, kakor tudi predstavniki veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini. Slovesno sveto mašo v buenosaireški stolnici je daroval argentinski primas, kardinal Mario Poli, somaševali so apostolski nuncij msgr. Leon Kalenga Badikebele, nadškof v Corrientesu, Slovenec msgr. Andrej Stanovnik in slovenski duhovniki. Bogoslužje ne bi bilo tako slovesno, če ne bi bilo toliko podrobnosti, ki so nam, Slovencem v tem delu sveta, tako pri srcu: 30 ministrantov, 40 narodnih noš, argentinska in slovenska zastava, otroci vseh slovenskih šol, mladi in številni zbor iz vseh domov, ki so se vsi skrbno pripravili na to slovesnost. Petje pa ne bi bilo tako slovesno brez orgel, na katere je igrala naša draga Anka Savelli Gaser. Slovesni dogodek je obogatila prisotnost skoraj 500 rojakov, ki so ponovno zapolnili najpomembnejšo katedralo v Argentini.
V pridigi je nadškof Andrej Stanovnik govoril o vseh naših družinah, ki so morale zapustiti svojo domovino in začeti žalostno in neznano pot eksodusa, prisiljene s strani komunizma, ki je bil sovražen krščanskemu pogledu na svet in demokratičnim vrednotam. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
JL/AC

10.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!