60 let z glasbo v mislih in še naprej “z ljubeznijo”

“Šestdeset let z glasbo v mislih” je geslo praznovanja ob obletnici delovanja Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Višek bo doživelo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v petek, 21. februarja, na rojstni dan pred dvema letoma umrlega ravnatelja prof. Silvana Kerševana. Spored večera z naslovom “Silvanu z ljubeznijo” sta v soboto, 15. t. m., predstavili predsednica upravnega odbora šole Mara Černic in ravnateljica Alessandra Schettino v pritličnih prostorih Trgovskega doma, prav tam, kjer je pred dobrimi 100 leti delovalo Pevsko in glasbeno društvo, predhodnik šole Komel, ki je bilo v ponos vsem goriškim Slovencem.
Mara Černic se je zahvalila Martini Humar iz NŠK, ki je šoli Komel dovolila uporabo prostorov, in izrazila posebno zadovoljstvo nad predstavitvijo dogodka v prostorih prestižne palače, kjer se je rodilo slovensko glasbeno šolstvo na Goriškem. “Danes je SCGV Emil Komel osrednja glasbena institucija v goriški pokrajini tako po številu gojencev in profesorjev kot po vsebini in dosežkih”, je zatrdila. Za to ima v prvi vrsti zasluge profesorski kader, ki ga je izbral in sestavil prof. Kerševan. Bolj kot strokovno pripravo in tehnično znanje je v mentorjih iskal dobroto, “izbiral je ljudi s srcem”, take, ki se znajo pogovarjati z gojenci in jih pripeljati do različnih stopenj glasbenega življenja po italijanskem ali slovenskem sistemu. Cilj je nuditi osnovno glasbeno izobrazbo, torej vzgoja mladih.
Alessandra Schettino je podčrtala, da so skupno z upravnim odborom in profesorskim kadrom že lani odločili, da bodo vsako leto na 21. februar pripravili spominski koncert. Tokrat so ga hoteli združiti z osrednjim praznovanjem jubileja. Prireditev, ki želi prikazati raznolikost pedagoške in umetniške ponudbe šole, bo potekala na treh prizoriščih. V atriju bodo goste sprejele harfe: razred profesorice Tatiane Donis, ki je zaživel pred petimi leti, je vedno bolj številen in dosega odlične rezultate tudi na mednarodni ravni. Zvoki žlahtnih harf se bodo prepletali s plesnimi koraki baletnikov iz oddelka prof. Mirjam Špacapan. Na odru velike dvorane bosta nato nastopila Mali godalni orkester in Šolski orkester SCGV Emil Komel s točkami, ki so jih pripravili mladi glasbeniki pod mentorstvom profesorjev Noemi Cristiani in Luigija Pistoreja. Orkester starejših izvajalcev, med katerimi bodo tudi nekdanji in sedanji profesorji ter prijatelji, bo ob tej priložnosti počastil znamenitega mojstra, čigar obletnico rojstva slavimo letos. Da bi koncert zaobjel čim več oblik solističnega, zborovskega ali komornega izvajanja, bodo na sporedu še nastopi mezzosopranistke Martine Kocine, mladinskega pevskega zbora Emil Komel, ki ga vodi David Bandelj, otroško-mladinskega zbora Veseljaki iz Doberdoba pod vodstvom Lucije Lavrenčič, najbolj uspešnih pianistov iz razreda prof. Sijavuša Gadjijeva, v katerem sta v zadnjih letih blesteli kar dve “nagradi Venezia”, Giuseppe Guarrera in Alex Gadjiev. Večer bodo popestrila razna presenečenja z glasbenim predznakom, je zagotovila ravnateljica. Posebna točka programa bo še podelitev štipendij sklada Silvan Kerševan nekaterim izbranim obetavnim in nadarjenim učencem; potekala bo že drugič po zaslugi ljudi, ki so v spomin na pokojnega ravnatelja darovali ali še darujejo denar v ta namen. Dogodek bo v veži vizualno uokvirila fotografska razstava z utrinki iz delovanja na sedežu in v podružnicah. Sproščen in družaben trenutek po uradnem jubilejnem koncertu bo potekal v bližnji telovadnici v znamenju dodatnih koncertnih doživetij z jam session skupine Komel Contemporary Jazz Ensemble, ki deluje pod mentorstvom prof. Gianluce Jana Sturialeja. V tem sklopu je napovedana tudi glasbena noviteta, ki bo dopolnila pisani mozaik glasbenih zvrsti in doživetij slavnostnega jubilejnega večera.
To je šele začetek prireditev, je dejala ravnateljica, saj v naslednjih mesecih pripravljajo – poleg sezone Snovanja – še zbornik dosežkov v zadnjem desetletju in zgoščenko s posnetki najbolj uspešnih in obetavnih gojencev.

DD

Slavnostna prireditev ob 60-letnici Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme