Intervju

Vedno skušamo ohranjati pozornost do zadnjih

Vedno skušamo ohranjati pozornost do zadnjih

Piše: Danijel Devetak / Pogovor: Renato Nucera, ravnatelj škofijske Karitas v Gorici

Renato Nucera je mož, oče in diakon v goriški nadškofiji. Poleg tega je direktor škofijske Karitas, ki ima tudi v času okužbe s koronavirusom polne roke dela.

Kako doživljate letošnji postni čas?
Kot ravnatelj Karitas nisem niti za trenutek prenehal delati. Ne moremo pozabljati na osebe, ki so v potrebi, na osebe, ki nimajo doma, na tiste, ki nimajo kam iti jest. Vedno skušam ohranjati pozornost do zadnjih, v tem času, seveda, v spoštovanju izrednih ukrepov. Drugače sem stalno dejaven, za delo moram tudi večkrat ven.

Karitas v tem času utegne primerno opravljati svojo vlogo ali jo izredne razmere pri tem omejujejo?
Karitas mora seveda spoštovati zakonska določila. Tisti, ki moremo, skušamo delati od doma, temu se pravi smart working; dejavnosti skušamo usklajevati po kriterijih, ki jih narekujejo zakoni. V emporij solidarnosti npr. vstopa po ena oseba, torbe s hrano delimo pri vratih, uporabljamo zaščitne maske, rokavice, razkužilna sredstva itd. Spoštujemo torej navodila oblasti, pri tem pa ne pozabljamo na naše poslanstvo.

Dormitorij Faidutti na Placuti sprejema goste, ki nimajo kje spati?
Posebne razmere veljajo tudi za goste dormitorija; če so tam do pred kratkim samo spali in prebivali med 19.30 in 8. uro zjutraj, pa sedaj v stavbi živijo cel dan. Ko zjutraj vstanejo, namesto da zapustijo hišo, se samo premaknejo v večjo sobano v isti stavbi, kjer ostajajo ves čas. Tako jim ni treba tavati po mestnih ulicah. V stavbi jedo in ostajajo zaprti, kot se v tem trenutku dogaja vsem Italijanom.

Koliko je teh gostov?
Približno štirideset. Toliko jih je in toliko jih tudi ostane, novih – zaradi varnosti – niti ne moremo sprejemati. Ti, ki so, so stalno zaprti, tako ne morejo prinašati okužbe. Kot družine. Ta je sicer precej številna …

Sedež Karitas v stavbi inštituta Contavalle redno deluje?
Da. Kar se tiče t. i. centra za poslušanje, imamo smart working. Za najnujnejše primere in potrebe je na razpolago oseba na telefonu. Naša uprava nadaljuje svoje delo. Jaz sem tam prisoten ob različnih urah. Tako skušamo iti naprej.

Kaj še utegne delati Karitas v tem trenutku?
Emporij in dormitorij sta za nas že pomemben zalogaj. Dejstvo, da moramo za goste na Placuti skrbeti tudi za kosila in večerje, zahteva od nas kar velike napore. Karitas skuša tudi podpirati menzo za reveže v Tržiču – to dela v sodelovanju s tržiškimi župniki, zlasti z g. Zanettijem – in tamkajšnji dormitorij. Drugače pa je Karitas še vedno odprta za vse druge potrebe ljudi. Marsikaj delamo tudi v sodelovanju z drugimi združenji in ustanovami, ki so dejavne na našem ozemlju. Skušamo biti pozorni do potreb, ki bi se pojavile v tem času.

V času, ko moramo vsi ostajati doma, so v Gorici še osebe, ki nimajo doma?
Kar je meni znano, v tem trenutku v mestu ni oseb, ki bi ne imele stalnega bivališča ali strehe nad glavo. Zaradi zakonskih določil bi mi ne mogli sprejemati drugih; toda prepričan sem, da bi javne oblasti, ko bi se kdo pojavil, poskrbele za primerno rešitev.

Morda še sklepni poziv: kaj lahko posamezniki, župnijske ali druge skupnosti naredimo za potrebne v tem času?
Kar se tiče razdeljevanja oblačil, smo to dejavnost prekinili, saj bi bila v bistvu neizvedljiva, če se moramo izogibati medosebnim stikom. V tem času je zelo dobrodošel kakšen dar, saj imamo več stroškov kot ponavadi, ne nazadnje zaradi obrokov v dormitoriju, pa tudi za razkužilna sredstva, zaščitne maske itd. Naši emporiji so prejemali hrano tudi od marketov, a zdaj ni več niti tega. Zato moramo kupovati marsikaj, česar nam do pred kratkim ni bilo treba, najosnovnejše stvari za reveže in potrebne. Krajevne Karitas je za različne potrebne nedavno podprla tudi Italijanska škofovska konferenca, toda sredstev ni nikdar dovolj in zdi se, da sedanja kriza ne bo hitro mimo. Kateri koli dar bo zato vedno koristen in dobrodošel!

26.03.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!