59. Linhartovo srečanje – Festival gledaliških skupin Slovenije

V tekmovalnem programu je tudi Dramska družina SKPD F. B. Sedej iz Števerjana

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna prirejata, med 23. in 25. septembrom 2021, 59. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije. Potem ko je lani festival prvič v svoji zgodovini odpadel, se letos vrača na oder Kulturnega doma v Postojni. Ogled vseh predstav je tudi tokrat brezplačen, za vstop v dvorano pa so potrebni predpisani pogoji (PCT). Organizatorji bodo letos podelili Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020, jubilejno zlato priznanje in nagrade matiček.

Pred začetkom festivalskih dni, 22. septembra ob 11. uri, bodo v prostorih Občine Postojna letošnji program predstavili na novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali Miha Golob, gledališki režiser, državni selektor 59. Linhartovega srečanja, Igor Marentič, župan Občine Postojna, Jan Pirnat, vodja festivala, producent za gledališko in lutkovno dejavnost JSKD, in Silva Bajc, izvršna vodja festivala, vodja območne izpostave JSKD Postojna.

Linhartovo srečanje je prikaz najboljših gledaliških predstav v izvedbi odraslih ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem predstav, ki jih je selektor, režiser Miha Golob, izbral izmed skupno dvaintridesetih prijavljenih. Izbor je tokrat izjemoma potekal na podlagi ogleda videoposnetkov. To je bilo svojevrsten izziv, saj si kakovostno produkcijo lahko privoščijo le profesionalna gledališča, medtem ko ljubiteljsko gledališče nima ne sredstev ne tehnične podpore za zagotovitev minimalnih video standardov in selitve svojih stvaritev na splet, je med drugim povedal selektor ter dodal, da so prav zato še toliko več vredne predstave, ki so v tem času nastale kljub vsem omejitvam, zaradi česar društva in skupine zaslužijo vse priznanje.

Raven kakovosti predstav je po njegovem mnenju na zavidljivi ravni, saj so na vseh ravneh gledališkega ustvarjanja premišljene in kvalitetno izvedene: “Izbor vsebine oziroma dramskih predlog je večinoma aktualen, sodoben in družbenokritičen, a hkrati zabaven, z veliko dobrega, kvalitetnega humorja. Tudi žanrsko so si predstave zelo raznolike ter scenografsko in kostumografsko dodelane.”

Na odprtju festivala bodo podelili Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Plaketi bodo prejeli Matevž Gregorič (2020) ter Breda in Bojan Kapelj (2019), listine pa Sergej Dolenec (2020), Bojan Trampuš (2020), Andrej Šubic (2019), Irena Žerdin (2019) in Mira Bolte (2019). Izjemoma bodo na srečanju podelili tudi jubilejno zlato priznanje, ki ga prejme Marjana Hočevar. Ob koncu festivala pa bodo podelili še matičke.

Med sedmimi predstavami, ki so se po izboru selektorja uvrstile v tekmovalni program, je tudi predstava Ime, ki jo je po literarni predlogi Le prenom M. Delaporta in A. de la Patelliera na oder postavila Dramska družina SKPD F. B. Sedej iz Števerjana v režiji Jasmin Kovic. Predstava je bila premierno uprizorjena v maju 2019.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme