54. študijski dnevi Draga 2019

Danes, 28. avgusta, je na sedežu Slovenske prosvete v Trstu Sergij Pahor, prava duša Društva slovenskih izobražencev, predstavil program 54. študijskih dnevov Draga 2019. Najprej pa se je Pahor želel spomniti na preminulega prijatelja in dragocenega sodelavca Saše Martelanca in še drugih pomembnih akterjev Drage in naše skupnosti, ki so se od lanske izvedbe poslovili, to so: Marko Štavar, Alojz Rebula, Ciril Zlobec, Jurij Zalokar, Tomaž Pavšič, Justin Stanovnik in Andrej Capuder. 

Teme letošnje Drage so podobne kot v preteklosti. Drži se vprašanj, ki so nas vedno žulila kot slovenski jezik, identiteta in šola. Govoriti danes o slovenski identiteti v šolah je skoraj nerodno za učno osebje, ker je veliko otrok iz mešanih zakonov. Prav o tej temi bo govorila v petek (30. avgusta ob 16.30) na prvem predavanju pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji, Andreja Duhovnik. Ob 19. uri bo sledilo predvajanje dokumentarno-igranega filma Karmela v režiji Marka Sosiča. O filmu, ki prikazuje umetniško pot Kosovelove sestre Karmele, bosta nekaj spregovorila tudi režiser Marko Sosič in soscenarist Aleš Berger. V soboto ob 16.30 bo o slovenstvu in Evropi predaval ddr. Evgen Bavčar. Veliki Slovenec in Evropejec bo razmišljal o delikatni temi slovenske narodne in kulturne identitete skozi težke eksistenčne preizkušnje. V nedeljo ob 9. uri bo potekala tradicionalna sveta maša za udeležence Drage, s petjem bo spremljal cerkveni pevski zbor sv Jerneja, ki ga vodi Janko Ban. Mašo bo daroval duhovnik Božo Rustja, ki bo po njej imel tudi svoje predavanje z naslovom Upanje človeka in kristjana sredi nasprotij današnjega časa. Govor bo o krizi Cerkve in vernikov, o mladih, ki se vedno bolj oddaljujejo od Cerkve in vere. Cerkev je tako danes postavljena pred velika vprašanja. Gost bo zelo odkrito in iskreno spregovoril tudi o škandalih, ki so postavili Cerkev v slabo luč.

 Ob 15.30 bo na vrsti slovesna izročitev 8. Peterlinove nagrade, ki jo podeljujejo tistim, ki se uveljavljajo na področju krajevne kulture. Letos bo nagrado dobil Jože Faganel, literarni kritik in specialist za gledališki jezik, ki je večkrat sodeloval z radijskim odrom in tržaškim gledališčem. Peterlinovo plaketo bo izročil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. 

 Letošnjo Drago bo zaključilo predavanje politika, pravnika, diplomata in strokovnjaka za mednarodne odnose prof. Ernesta Petriča. Pravi izvedenec povojne zgodovine, gleda zelo kritično na današnje stanje slovenskega naroda. Govoril bo o težavah in odprtih vprašanjih Slovenije po neodvisnosti in povedal, kaj ovira razvoj slovenske države in družbe.

 Draga je letos tudi na spletu. O tej novosti je spregovoril tehnični koordinator Peter Cvelbar, ki je zelo zadovoljen, da so se organizatorji odločili za ta korak. “Draga odpira vrata celemu svetu” je povedal tehnik, ki je poudaril, kako je predvajanje celotnih predavanj preko streaminga pomembno tudi za tiste redne obiskovalce, ki se zaradi starosti ali fizičnih težav ne morejo več udeležiti Drage. Na novi spletni strani drage www.draga-dsi.org si poleg posnetkov lahko ogledate tudi predstavitev letošnjih predavateljev, program, odlomke o nastanku Drage, arhiv predavateljev in izbrane slike iz prejšnjih let. Druga novost je naslov info@draga-dsi.org , na katerega lahko gledalci v živo postavljajo vprašanja predavateljem.

Od 30. avgusta do 1. septembra v parku Finžgarjevega doma na Opčinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme