54 glos Matjaža Jarca

Še veste, kaj je glosa? To zahtevno pesniško obliko španskega izvora, ki se je pri nas uveljavila šele s Francetom Prešernom, nam je predstavil Matjaž Jarc na januarskem literarnem večeru v izolski mestni knjižnici. Sprva so bile glose pesniški komentar, ki ni imel strogo predpisane pesniške oblike, obstajalo je le pravilo, da je treba vsak verz prvotne pesmi komentirati s celo kitico. Danes imajo glose strogo strukturo. Motto je uvodna kitica s štirimi verzi, temu sledijo štiri kitice z desetimi verzi ali decimami. Zadnji verzi vsake decime ponovijo stihe uvodne kitice. Kitice morajo biti zato med seboj povezane z rimami, sam verz pa je trohejski osmerec.
V tej pesniški obliki je Matjaž Jarc napisal 54 glos, kar je obenem tudi naslov njegove nove zbirke poezije. V njih se loteva mnogih večnih in tudi aktualnih tem. V uvodni pesmi Kaj te vodi se pesnik sprašuje, zakaj piše poezijo. V pesmih opeva naravo, občuduje neizmernost vesolja, se sprašuje o stvarniku, žalostijo ga človeške slabosti in napake, veseli se življenja, ljubezni, medsebojnega razumevanja in sožitja. Knjiga je bila izdana v okviru Zavoda za ustvarjalnost Hymnos, ki ga je že leta 2001 ustanovil avtor.
Pesmi Matjaža Jarca, ki je tudi glasbenik, skladatelj in pisatelj, je občuteno prebirala njegova žena Nadja Jarc, pesnik pa jo je spremljal z improviziranjem na kitaro. “Midva ustvarjava lepoto. In želiva si, da lepota pride do ljudi. Težkih trenutkov je v življenju že preveč. Rada obiskujeva knjižnice v manjših krajih in tako spoznavava tudi Slovenijo”, je povedala dolgoletna radijska in televizijska napovedovalka. Druži ju tudi ljubezen do glasbe in petja. Gospa Nadja poje v skupini Moje drage dame, ki jo vodi njen mož. Skupina goji štiriglasno petje. V jezikih narodov vsega sveta pojejo predvsem izvirne priredbe ljudskih pesmi. Izdali so že več zgoščenk, koncerte pa prirejajo doma in v tujini. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Š.P.

Izola / Literarni večer v knjižnici

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme