54. Dia Primorska 2023

Piše: Tamara Mizerit

Števerjan Na platnu so predvajali fotografije lanskega natečaja Fotografske zveze Slovenije

V sredo, 17. 1. 2024, smo v društvenih prostorih v Števerjanu, v galeriji Fotokluba Skupina 75, na platnu predvajali fotografije lanskega natečaja Dia Primorska, ki so bile izbrane kot najboljše po mnenju članov žirije, ki so jo sestavljali: Boris Godnič, Andreja Ravnak in Tanja Gorjan. Poslane fotografije so zajemale razne tematike, od pokrajin, portretov, narave, arhitekture, športa, tihožitij do dela v načinu ICM (namerno premikanje fotoaparata). V fotografijah so člani žirije iskali predvsem avtorjevo izpovedno moč, čut za estetiko, izvirno idejo, pristnost in originalnost.

Natečaj je bil že 54. po vrsti, udeležilo pa se ga je rekordno število avtorjev, in sicer 96 s skupno 1041 deli, tako da je imela žirija z ocenjevanjem in zbiranjem najboljših fotografij kar polne roke dela. Za vsako tematiko natečaja je žirija podelila zlato, srebrno in bronasto medaljo Fotografske zveze Slovenije ter po pet diplom. Poleg kategorij Proste teme in Kolekcija je bila glavna tema Igra svetlobe, kajti fotografija je prav igra svetlobe in teme, tistega, kar oko vidi, in tistega, kar se nam skriva. Ob prikazanih fotografijah v tej kategoriji smo lahko občudovali, kako znajo fotografi izkoriščati svetlobo za ustvarjanje izjemnih umetnin, saj je fotografija umetnost zajemanja svetlobe. Svetloba je ključna sestavina, ki daje podobo in pomen vsaki fotografiji. Gre za umetniški pristop k raziskovanju svetlobe in njenega vpliva na našo vizualno zaznavo sveta okoli nas, nam je povedal Marko Mladovan, predsednik Foto kluba Nova Gorica.

V imenu Fotokluba Skupina 75 je predsednik Marko Vogrič pozdravil udeležence večera ter pristavil, da je sodelovanje s fotoklubom iz Nove Gorice plodno. Želja obeh društev je, da bi tako sodelovanje ostalo in se z novimi izzivi ter skupnimi dogodki še bolj poglobilo.

Po prvem dogodku Fotokluba Skupina 75 v novem letu bodo v naslednjih mesecih še sledili še: prve dni februarja, v sklopu tedna slovenske kulture, bo na željo Občine Ronke klub postavil fotografsko razstavo v ronškem avditoriju; konec februarja bo v sodelovanju s slovenskim planinskim društvom iz Gorice projekcija 3D stereoskopskih posnetkov; marca bo ob vsakoletni proslavi Od Prešerna do mimoze v sodelovanju s Kulturnim društvom Briški grič postavljena razstava v prostorih galerije.

Po napovedi dogodkov smo si prisotni ogledali razstavljene nagrajene fotografije, ki so krasile zidove galerije fotokluba, ter ob dobri vipavski kapljici nazdravili novim srečanjem, pobudam in skupnim dogodkom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme