50 odtenkov belega

Piše:

Malvazija v pristanu tokrat v naselju Portopiccolo

V Miljah so v ponedeljek, 25. julija 2022, predstavili dogodek Malvazija v pristanu, ki bo letos v občini Devin Nabrežina, točneje v naselju Portopiccolo. Po dveh uspešnih izvedbah v Miljah (l. 2019 in l. 2021) se  letos enološka prireditev seli v Občino Devin Nabrežina, je povedal odgovorni pri Las Kras Enrico Maria Milič, ki je  dodal, da si prizadevajo, da bo v bližnji prihodnosti spet v Miljah. Za dogodek, ki bo v petek, 29. julija, je bilo na razpolago 250 vstopnic, ki so takoj pošle, dodatne bodo na razpolago, če bo jasno, brez padavin. To je velik uspeh za organizatorje (Las Kras, Arias, Gac, Portopiccolo, Trieste.Green, Društvo vinogradnikov s Krasa, Io sono Fvg, Občina Devin Nabrežina in Mesto vina), ki si prizadevajo, da bi ovrednotili to našo avtohtono sorto, je še poudaril Milič. V imenu miljske občinske uprave je pozdravil podžupan Nicola Delconte, ki je poudaril pomen prireditve za ovrednotenje lokalne ponudbe. Letošnji županski gostitelj, Igor Gabrovec, se je veselil, da bo dogodek prav na območju, ki je bilo v minulem tednu močno prizadeto od požara. Po nesrečnih dogodkih se bodo namreč občina in občani končno malo sprostili.

Predsednik Las Kras David Pizziga se je najprej zahvalil Občini Milje in združenjema Aries in Flag za sodelovanje, saj bodo ob beli kapljici letos ponujali tudi ribje dobrote. Predsednik je poudaril pomen trajnostne turistične ponudbe, za kar si pri Lasu od nekdaj zelo prizadevajo. “Vsi naši projekti so namenjeni ovrednotenju in promociji naše narave, istočasno pa imajo velik poudarek na tem, kako je treba za naravo skrbeti in jo braniti”, je še dejal Pizziga. To velja tudi za morje in obalo, je poudaril predstavnik Flag Gac Roberto Sesso, ki je opozoril tudi na to, da so lokalni pridelki (v tem primeru morski) ogroženi in izginjajo. Na tiskovni konferenci sta pozdravila tudi koordinator Mesta vina za FJk Tiziano Venturini in devinsko-nabrežinski svetnik Massimo Romita, ki ima glavne zasluge, da je dobila Občina Devin Nabrežina naziv Mesto vina. Oba sta poudarila pomen in skrb sodelovanja med posameznimi organizacijami in pravzaprav vzpostavitve mreže med akterji, ki skrbijo za dobrobit in promocijo območja.

Tiskovno konferenco je sklenil vinar Bruno Lenardon. Povedal je, da je naše območje bogato in raznoliko; v njem je tudi v kratkih razdaljah mikroklima različna in posledično tudi končni pridelek oz. vino. Če temu dodamo še dušo posameznih vinarjev, dobimo res “50 odtenkov belega”.

Dogodek bo potekal od 18.30 do 22.30. Prisotni bodo med skrbno postavljenimi stojnicami v naselju Portopiccolo lahko okusili več kot 20 različnih vrst malvazije, ob teh pa tudi morske oz. ribje specialitete.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme