50-letnica Združenja cerkvenih pevskih zborov – Gorica

Ob božjem daru glasbe

Združenje cerkvenih pevskih zborov iz Gorice praznuje letos 50. obletnico delovanja, v ta namen ima na sporedu kar nekaj dogodkov, ki bodo obeležili ta pomembni jubilej.

Praznovanja se bodo začela z uvodnim orgelskim koncertom Mirka Butkoviča v petek, 3. novembra, ob 20. uri v cerkvi sv. Marije Pomočnice na Jazbinah. Goriški duhovnik in glasbenik bo na uvodnem koncertu izvajal skadbe Emila Komela, Johana Sebastiana Bacha in Georga Friderika Händla.

O nastanku in zgodovinski prisotnosti Združenja cerkvenih pevskih zborov v Gorici bo govor na Srečanju pod lipami v četrtek, 23. novembra, ob 20. uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž. David Bandelj se bo pogovarjal s predsednico Damijano Čevdek, Dariem Bertinazzijem, Zdravkom Klanjščkom in Franko Žgavec.

8. decembra na Marijin praznik bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž potekala že tradicionalna Mala Cecilijanka, revija, namenjena otroškim in mladinskim pevskim zborom iz Goriške. Delila se bo na dva dela: v prvem delu bo potekala redna revija, v drugem pa bo časnikarka Rossana Paliaga predstavila posnetke skladb, ki so bile objavljene v notni zbirki Note za jezik. Sodelovali bodo zbori, ki so skladbe posneli, in sicer: OPZ Veseljaki iz Doberdoba, OPZ Etko Mužetko iz Vrha sv. Mihaela, OPZ F. B. Sedej iz Števerjana, OPZ Plešivo ter oba otroška pevska zbora SCGV Emil Komel iz Gorice. Zbore je na snemanju spremljal pianist Matjaž Zobec. Posnetki bodo objavljeni na spletnem portalu od 8. decembra dalje.

Praznovanje bodo zaključili združeni zbori, ki bodo nastopili na slovesnem božičnem koncertu 26. decembra v goriški stolnici in s programom počastili goriške skladatelje, katerih opus je zaznamoval zadnjega pol stoletja. Zbor bo vodil David Bandelj.

Ob tej priložnosti se Združenje cerkvenih pevskih zborov predstavlja tudi z novim logotipom, ki ga je oblikoval Ivan Persoglia.

Preberi tudi

Ne nazadnje vzgoja k sočustvovanju

Kristjani in družba

Zarja miru ponovno v Gorici

Goriška

Tretja predstava Lepa Vida

Goriška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme