Kristjani in družba

50 let slovenske maše v Milanu

50 let slovenske maše v Milanu

Piše Mitja Petaros / Jubilej rojakov v Lombardiji

V Lombardiji in še posebno v Milanu živi veliko število Slovencev, ki so se tja preselili iz najrazličnejših razlogov. V nedeljo, 18. novembra 2018, pa je bilo še posebno slavnostno za slovensko narodno skupnost, ki živi v Milanu, saj so praznovali petdesetletnico, odkar obhajajo mesečno slovensko mašo v lombardski prestolnici. Slovenske svete maše je vpeljal novembra leta 1968 zdaj že pokojni msgr. Ignacij Kunstelj, ko je nekaterim znancem najavil, da bo popoldne maša v slovenščini ob baziliki sv. Ambroža v centru Milana. Od tedaj so redno obhajali mesečne sv. maše v slovenščini, ki so jih darovali najrazličnejši duhovniki, ki so prihajali v Milan izrecno za duhovno pomoč tamkajšnjim Slovencem.
Okroglo obletnico so želeli proslaviti na poseben način, zato so milanski Slovenci povabili v goste Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Jernej z Opčin, ki ga vodi Janko Ban.
Že dolgo časa obhajajo sv. maše v slovenščini v cerkvi Corpus Domini v Milanu, za to priložnost pa so se verniki spet zbrali v kapeli ob baziliki sv. Ambroža, kjer je pred pol stoletja prvič zadonela slovenska beseda v bogoslužju. Za slovesnost sta somaševala nekdanji koprski nadškof msgr. Metod Pirih in g. Karel Bolčina, župnik v Štandrežu, ki je zadnjih enajst let skrbel za slovenske verske pobožnosti v Milanu. Ta je v nedeljo zbrane vernike tudi presenetil, ko je najavil, da mu zaradi preobremenitve z najrazličnejšimi zadolžitvami ne bo več uspelo, da bi skrbel za milansko skupnost. To pa seveda ne pomeni, da se je končalo obdobje slovenske službe božje, saj se je že zmenil z redovniki kapucini, ki v Milanu izobražujejo bogoslovce, da bodo začasno skrbeli za mašo v slovenščini, dokler ne bo škof našel kakšne trajnejše rešitve. Med bogoslovci, ki študirajo v Milanu, so namreč tudi trije Slovenci.
Vsekakor je bilo preteklo nedeljo v Milanu lepo in slovesno. Pevci openskega zbora so se podali v lombardsko prestolnico že dan prej, tako so lahko tudi spoznali nekatere znamenitosti mesta. Na dvodnevnem obisku jih je prijazno spremljal ekonomski svetovalec na Gospodarskem uradu Generalnega konzulata Republike Slovenije v Milanu Zorko Pelikan, ki je tudi strokovno vodil ogled mesta. V soboto je bilo nekaj prostega časa, ko si je marsikdo privoščil tudi nakupovanje, v nedeljo pa je bil na programu sprehod po glavnih milanskih ulicah do znamenite stolnice. Pevci so tudi obiskali muzej Museo teatrale della Scala, ki je marsikomu pustil zelo dober vtis. Do kosila je bilo še dovolj časa, da so pevci videli še kakšno posebnost, ki jo je konzul mimogrede razkril (npr. Manzonijevo rojstno hišo), popoldne pa so sooblikovali slovesno sveto mašo. Dirigent Janko Ban je za bogoslužje izbral pesmi, ki odražajo zamejsko stvarnost, tako so prepevali (ob orgelski spremljavi Vinka Skerlavaja) Tretjo mašo, ki jo je napisal Ubald Vrabec, in nabožne pesmi Staneta Maliča, Matije Tomca, Vinka Vodopivca, Antona Jobsta, Lojzeta Mava. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

29.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!