50 knjig, ki so nas napisale

V nizu 8-minutnih tv oddaj se bo tedensko od 3. maja na Slovenskem programu RAI na kanalu 103 ob 20.50 uri izpostavilo in na živ, dostopen način predstavilo 50 ključnih knjig za oblikovanje slovenske družbene zavesti.
 
Z veliko večino predstavljenih del so se gledalci že srečali, bodisi so del naše duhovno ustvarjalne dediščine. Izbor knjig sega od Trubarjevega Katekizma do JančarjevegaSevernega sija, od Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske do Žižkove Jezik, ideologija, Slovenci, od Muce Copatarice do Desetega brata in v vsaki predstavljeni knjigi se bo razkril delček tega, kar nas izrisuje in piše kot narod.
 
Oddaje dokazujejo, da se lahko ta kanonizirana dela prikaže tudi v drugačni luči, da se klasike lahko bere tudi izven predpisanih okvirjev: na ta način pozivajo slehernega gledalca k bralni drznosti, ki naj se nato prenese tudi na druge knjige in odnos do branja nasploh.
 
O Kocbekovem Strahu in pogumu se bomo, recimo, pogovarjali tako z literarnim kritikom Jaroslavom Skrušnyem kot z vojaškim psihologom Gregorjem Jazbecem, o Krpanovem tovorjenju soli bo tekla beseda z literarnega, ljudskega in diplomatskega vidika, pa tudi z vidika današnjih carinskih in davčnih predpisov. Kdo ve, ali bo sol, ki smo jo posejali z ddr. Igorjem Grdino obrodila, pa tudi Butal nismo našli, čeprav smo se v Butalcih včasih prepoznali …
 
Pomemben del oddaj bo tako tudi iskanje odgovorov na vprašanje, kako so te knjige vplivale na narod, na državo in na posameznika. Na ta način ponovno poudarimo dejstvo, da so nas knjige ključno zaznamovale – tako na družbeni kot na subjektivni ravni.
 
Oddaje imajo cilj izzivati in vabiti, naj knjige (ponovno) preberemo, jih postavimo v kontekst z aktualnim dogajanjem in predvsem, naj knjige postanejo del vsakdana, naj se domača knjižnica obogati z obravnavanimi knjigami, naj se o knjigah pogovarjamo in prepoznavamo pomembnost knjig za sleherno področje življenja in delovanja.
 
Od 3. maja vsako nedeljo in v ponovitvi četrtek, ob 20.50, po večernem tv dnevniku na kanalu 103 RAI 3 BIS.                                                                                        
 
Vrstni red in naslovi oddaj do konca 28. junija:

03. 05. 2020 PESMI ŠTIRIH
10. 05. 2020 MARTIN KRPAN
17. 05. 2020  VISOŠKA KRONIKA
24. 05. 2020  57. ŠTEVILKA NOVE REVIJE
31. 05. 2020  BALADA O TROBENTI IN OBLAKU
07. 06. 2020 KMETSKE SLIKE
14. 06. 2020  BRATOVŠČINA SINJEGA GALEBA
21. 06 2020   NJENO ŽIVLJENJE
28. 06. 2020  JEZIK, IDEOLOGIJA, SLOVENIJA
  
Voditelj: LUKA NOVAK
Režija: DARKO SINKO in LARA SIMONA TAUFER
Scenarij: VALENTINA SMEJ NOVAK in LUKA NOVAK
Direktor fotografije: MATJAŽ MRAK
Glasba: MARKO GREGORIČ in KREŠIMIR TOMEK
Montažer: LUKAS MIHELJAK
Produkcija: VERTIGO LJUBLJANA, INVIDA in RTV SLOVENIJA
Sofinanciral: SLOVENSKI FILMSKI CENTER
Niz kratkih tv oddaj

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme